Otvorena gostujuća izložba Punktumi u Galeriji Matice srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2019, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena gostujuća izložba Punktumi u Galeriji Matice srpske

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju gostujuće izložbe Punktumi. Zbirka inostrane umjetnosti Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kojom se nastavlja uspešna višegodišnja saradnja dve muzejske ustanove.

Izložba je projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke. Osmišljena je i prvi put predstavljena javnosti 2018. godine, koju je Evropska komisija proglasila godinom evropskog kulturnog nasleđa. Zbirka inostrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umjetnosti obuhvata više od 360 umetničkih dela, a kroz odabrane radove predstavljene na izložbi omogućen je uvid u vodeće umetničke tokove posle 1945. godine, odnosno ostvaren je pregled najznačajnijih pojava na evropskoj umetničkoj sceni u hladnoratovsko doba.

"Ovo je važan događaj za Novi Sad, jer osim što nam predstavlja izuzetno vrednu zbirku raznorodnih umetničkih dela karakterističnih za jednu epohu, rezultat je kontinuirane kulturne saradnje dve zaista reprezentativne ustanove. Dobro je da je zaštita zajedničkog kulturnog nasleđa tako visoko kotirana u evropskim okvirima i da joj se pridaje zaslužena pažnja. Rad autora koji su zastupljeni u Zbirci inostrane umjetnosti Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, je impresivan i siguran sam da će ova izložba probuditi veliko interesovanje publike. Kao Evropska prestonica kulture, Novi Sad je posebno zainteresovan za programe koji podrazumevaju umrežavanje i udruživanje na ostvarenju zajedničkog cilja. Onaj opšti i najviši, verujem, naš zajednički cilj je da kultura uvek bude spona koja približava, ujedinjuje i koja pokreće pozitivne promene", naglasio je Rožić.

Na otvaranju su takođe govorile upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković i istoričarka umetnosti Lidija Merenik. Kako je saopšteno, Zbirka baštini dela značajnih evropskih autora čije je delovanje obeležilo evropsku umetničku scenu druge polovine XX veka, kao što su: Oto Pine, Ginter Iker i Hajnc Mak iz grupe "ZERO", Fridensrajh Hundertvaser, Hans Hartung, Pjer Alešinski, Stenli Vilijem Hajter, Žan Mesažije, Zao Vu–Ki, Jase Tabući, Antonino Virduco, Alberto Bjazi, Gastone Biđi i mnogi drugi.

Selekciju dela i postavku izložbe priredile su dr Lidija Merenik, profesorka sa Katedre za istoriju moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, i Žana Vukičević, viša kustoskinja MSURS. Izložbu prati obimna publikacija koja donosi stručnu analizu čiji je autor Lidija Merenik, kao i iscrpne biografske podatke o autorima koje je pripremila Žana Vukičević. Dizajn publikacije i celokupnog vizuelnog identiteta izložbe potpisuje Nemanja Mićević, dizajner MSURS. Realizaciju izložbe podržali su Gradska uprava za kulturu i Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.