Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 15:11

Otvoren hol Ive Andrića i postavka 14 fotografija

U zgradi Borbe na drugom spratu otvoren je hol Ive Andrića, kao i postavka koja sadrži 14 fotografija iz života našeg Nobelovca.

Odavanje počasti slavnom piscu koji je svojevremeno objavljivao svoje pripovetke i eseje u listu Borba je prva u nizu postavki, s obzirom da je u planu da i drugi delovi zgrade dobiju nazive po velikim imenima koja su pisala za taj list.

Na svečanosti se danas okupljenima prvo obratila Tamara Stanković iz Spomen muzeja Ive Andrića, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je zahvalila u ime Muzeja grada Beograda, kojem pripada Spomen muzej Ive Andrića.

"Verujem da će ovaj prostor oplemeniti sećanje na našeg najznačajnijeg pisca i podsetiti na njegovu umetničku veličinu" kazala je Stanković.

Direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo je izrazio zadovoljstvo što se otvara Hol Ive Andrića.

"Ovaj prostor postaje neka vrsta muzeja. Beograd je na sreću pun muzeja jer istorija ostavlja svoje tragove. Važno de mladi ljudi koji su pripremili ovaj događaj imaju predstavu o značaju Andrićevog dela. Andrić je rođen u srcu čitaoca kada otkrije njegovo delo i pomisli: pa sve ovo i ja mislim, samo ne umem da napišem", kazao je Pištalo i dodao da su nas Andrić i književnost uvek učili da niučemu nismo ni sami, ni prvi, ni jedini.

Srećan sam kada se setimo našeg velikog pisca Andrića, kojim bi se ponosila svaka književnost u svetu, kazao je Pištalo.

Današnjem digađaju prisustvovala je i Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture i informisanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.