Otvoren Legat Petra Dobrovića: Slike optimizma i svetlosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 16:05

Otvoren Legat Petra Dobrovića: Slike optimizma i svetlosti

U Galeriji Petra Dobrovića, u centru Beograda, danas je svečano otvoren legat tog našeg velikog slikara, u vidu izložbe “Kolorističke vizije” autorke Danijele Bajić Bućina.

Svečanosti su prisustvovali ministarka kulture Maja Gojković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud.

Galeriju Petra Dobrovića je osnovala Skupština Grada Beograda 1974. godine zahvaljujući supruzi i sinu velikog slikara, Olgi i Đorđu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dobroviću, koji su Beogradu na istom mestu gde je živeo slikar, poklonili izuzetnu kolekciju - 360 ulja na platnu, 14 akvarela, 19 pastela, 29 tempera i čak 950 crteža, kao i 30 dela drugih autora.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković svečano je otvorila rekonstruisanu Galeriju Petra Dobrovića i tom prilikom istakla da su izložba “Kolorističke vizije”, koja kroz 30 dela prikazuje bogati opus jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka, kao i novo ruho legata, samo delić duga koji država i društvo imaju prema tom velikom slikaru.

"U najranijoj mladosti, kao buntovnik sa razlogom, uspeo je da izbegne tragičnu sudbinu svog naroda u Velikom ratu i postane jedan od naših najpoznatijih autora u svetu koji je izlagao u najvećim centrima toga doba - Pariz, Venecija, Prag, Amsterdam", podsetila je ministarka Gojković.

"Umetnik Dobrović i drugi naši veliki slikari tog vremena - Sava Šumanović, Petar Lubarda i Stojan Aralica nisu ostali imuni na čari Pariza, tog grada svetlosti, koji je bio za čitavu plejadu naših slikara više od inspiracije. To dokazuju dela Dobrovića koja donose optimizam i svetlost gde god da ih je naslikao, a slike prepune živopisnih boja verno prenose predele, lokalno stanovništvo i svakodnevni život", analizirala je ministarka.

Ona je naglasila važnost dobijanja reprezentativnog galerijskog prostora za Beograd i Srbiju, u kojem će remek-dela čuvenog srpskog slikara biti dostupna domaćim ljubiteljima umetnosti, ali i mnogim gostima iz inostranstva.

"Sigurna sam da će nakon obilaska ovog mesta oni poneti u svet najlepšu sliku naše zemlje, što je dokaz da uvek imamo čime da se ponosimo kada je reč o kulturi i umetnosti", ocenila je Gojković.

Prema njenim rečima, godina za nama bila je puna neizvesnosti i zebnje, što je veoma nepovoljno za kulturu, a ovakvi događaji, kao uvek kroz istoriju, pokazuju snagu umetnosti u najtežim društvenim prilikama.

"Kulturni događaji su danas u doba pandemije 'melem za dušu' i u dobroj meri su uspeli da pretežno sumornu realnost oboje radošću i životom, baš kao što je to činio Dobrović na svojim slikama. Naša obaveza je danas da sećanje na ovog velikana i njegov rad približimo novim generacijama, kojima njegovo delo treba da bude inspiracija za velike umetničke domete", zaključila je Gojković.

Od osnivanja do 2016. godine, o Galeriji u Ulici Kralja Petra 36, brinuo je Muzej Savremene umetnosti u Beogradu, a 2017. je Kući legata dodeljen sadašnji prostor za Galeriju velikog umetnika.

Bio je plan da se ta Galerija otvori 2020. na 130. godišnjicu rođenja Petra Dobrovića, međutim, pandemija je to sprečila.

Gradonačelnik Radojičić rekao je da Legat velikog slikara, koji broji ukupno 1.407 umetničkih dela, zauzima izuzetno značajno mesto na kulturnoj mapi Beograda i šire, i da će prestonica zauvek biti zahvalna porodici Petra Dobrovića, što su prestonicu trajno obogatili za opus tako značajnog umetnika.

"Ova izložba je izvanredan način da se obeleži 130 godina od rođenja slikara. Dobrović je bio pravi kosmopolita, čovek bogate biografije, zanimljivog karaktera, politički angažovana ličnost, likovni pedagog", naglasio je Radojičić.

"Živeo je i stvarao u mnogim gradovima, nalazio inspiraciju u ljudima, krajolicima, ribarskim selima, i nadahnuće je maestralno prenosio na platno. Njegove kolorističke vizije ostaju budućim pokolenjima umetnika, poštovaocima umetnosti, da iz njih uče i da u njima uživaju, jer Beograd i umetnost pobeđuju", zaključio je gradonačelnik Beograda.

Filip Brusić-Renaud, direktor Kuće legata, izrazio je zadovoljstvo što su uspeli u ovako teško vreme da završe rekonstrukciju galerije i postave novu izložbu kojom se Legat otvara za publiku.

Zahvalan je gradu Beogradu i Ministarstvu kulture i informisanja za obezbeđena značajna sredstva za rekonstrukciju prostora Galerije Petra Dobrovića.

Danijela Bajić Bućina je autorka izložbe i kataloga - monografije koja prati postavku, gde je težište kao tema stavljeno na umetnikovu prepoznatljivost i specifičnost koloriste i zato izložba ima naziv "Kolorističke vizije".

Umetnik je živeo i umro upravo u zgradi na adresi Kralja Petra 36, u liftu, a sada je u njegovom stanu ponovo otvoren legat.

Petar Dobrović je bio poznati srpski slikar i političar, rođen u Pečuju7, na tlu današnje Mađarske, 14. januara 1890.

Jedan je od vodećih predstavnika modernizma jugoslovenske umetnosti između dva svetska rata, a kao predstavnik srpskog kolorizma, bio je poznat po portretima i pejzažima.

U ranim godinama bio je impresionista i kubista, a tokom karijere je pisao i likovnu kritiku. Kao političar, bio je predsednik kratkotrajne srpsko-mađarske Baranjsko-Bajske Republike koja je proglašena 14. avgusta 1921. godine.

Umro je od srčanog udara za vreme nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu, 27. januara 1942. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.