Otvoren Kustendorf klasik kao otpor marginalizaciji kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2019, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren "Kustendorf klasik" kao otpor marginalizaciji kulture

Koncertom Simfonijskog orkestra “Kustendorf” i ruskog violiste Jurija Bašmeta, pod dirigentskom upravom Srboljuba Dinića, večeras je u Drvengradu i zvanično otvoren 7. Festival ruske muzike “Kustendorf klasik”, a umetnici su koncert posvetili rođendanu velikog naučnika Nikole Tesle.

Prethodno su festival otvorili član Upravnog odbora “Gasprom njefta” Aleksandar Dibalj i reditelj Emir Kusturica, kome je zamenik rukovodioca Federalne agencije “Rošotrudničestvo” >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aleksander Vasiljević Radkov uručio Nagradu za prijateljstvo i saradnju, ocenivši da je Kusturica “svetao primer narodne diplomatije”.

“U ovim teškim vremenima kada se kultura potiskuje na marginu, mi ovde održavamo tri festivala. Srpsko narodno biće može da se uobliči kroz pet obrazaca: svetosavski obrazac, kosovski zavet, velike seobe, tradicija Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića i tradicija sekularne države u kojoj nije bilo klerikalizma”, rekao je Kusturica.

On je naglasio da je Mećavnik azil koji pruža otpor marginalizaciji kulture, zahvaljujući kojoj srpski narod može da preživi.

“Utoliko je zahvalnost našoj ruskoj braći, koji podržavaju ovaj festival, veća, kao i ministru kulture i informisanja (Vladan Vukosavljević), koji je izgleda prvi od 2000. godine koji će uspeti da izdrži ceo mandat što potvrđuje da je na pravoj strani”, kazao je Kusturica, osnivač festivala “Kustendorf klasik”.

Ministar Vukosavljević je citirao Novi zavet: Ne može se sakriti grad koji leži na brdu, niti se svetlo pali i stavlja pod mericu, već se stavlja na svećnjak da osvetljava celu kuću”.

“Emir Kusturica je napravio svoj i naš grad na brdu i taj grad kulture širom Srbije sija jarkim svetlom, svojim i sjajem talenta i nadahnuća umetnika koji dolaze iz celog sveta. Ruska muzika i kultura su vekovima slali svoje eliksire u sve pravce sveta, ali svoj doprinos daju i srpska i ostale slovenske kulture i upravo zbog toga su Kustendorf i Mećavnik značajni i za Srbiju i za Rusiju i za čitav svet”, naglasio je Vukosavljević.

On je primetio da su se “sivi oblaci nepravde i isključivosti nadneli nad svetom” i naglasio da je “kultura jedno od najznačajnijih oružja protiv toga”.

Dibalj je ukazao na univerzalnost muzike i ocenio stvaralaštvo kao vrhunsku manifestaciju čovekovog intelekta.

“Muzika jeste vrhunska manifestacija stvaralaštva, a ovaj koncert je posvećen srpskom geniju Nikoli Tesli, čiji je rođendan danas. Srećan ti rođendan, Nikola”, rekao je Dibalj.

Do 12. jula za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku takmičiće se 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine.

Najbolje će izabrati žiri u kome su direktor Državne muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova (predsednica), kompozitorka Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Druge večeri festivala nastupiće Madžar i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna, a festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevačkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo Kustendorf klasik

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jul.2019

Sedmi festival ruske muzike "Kustendorf klasik" počeo je danas u Drvengradu takmičenjem mladih muzičara, a veliku pažnju medija privukao je dolazak poznatog ruskog violiste Jurija Bašmeta koji će koncertom sa Simfonijskim orkestrom "Kustendorf" i izvođenjem Berliozove simfonije "Harold u ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Basmet: Muzičari nikada neće ratovati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2019, 12:30

Priznati ruski violista i dirigent Jurij Basmet, gost sedmog festivala “Kustendorf klasik” ističe da mladi ljudi koji su u dodiru sa čistom kulturom, kakva se vidi i oseća na Mećavniku, nikada neće ratovati ili se baviti kriminalom...Nakon dugog dana u Drvengradu, velikog broja intervjua za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.