Otkazan Grozdanićev performans u kojem je hteo da razbije skulpturu Aleksandra Vučića

Izvor: Blic, 20.Apr.2016, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazan Grozdanićev performans u kojem je hteo da razbije skulpturu Aleksandra Vučića

Performans "Alegorija o premijeru", koji je umetnik Živko Grozdanić danas planirao da izvede u atrijum jedne zgrade u Novom Sadu, otkazan uprkos velikim naporima organizatora da pronađe adekvatan prostor, saopšteno je danas.

Performans, tokom kojeg je u umetničkom izrazu Grozdanić želeo da razbije skulpture premijera Aleksandra Vučića koje je sam napravio, trebalo je da bude održan u atrijumu zgrade u Šafarikovoj ulici u Novom Sadu, ali je zbog intervencije predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kućnog saveta te zgrade i njegovog poziva policiji - zabranjen.

"Nakon velikih napora da se performans uništavanja skulptura premijera izvede u nekoj od novosadskih institucija kulture ili nekom privatno-javnom prostoru, umetnik Živko Grozdanić je prinuđen da traži alternativni prostor slobode umetničkog izraza", navedeno je u saopštenju povodom otkazivanja performansa.

Kao se navodi, performans će ipak biti održan u "GeraMuseumu" u Velikom Središtu, u petak, 22. aprila u 20 sati.

"Prinuđen sam da performans uništavanja sopstvenih skulptura realizujem u svom privatnom galerijskom prostoru GeraMuseuma u Velikom Središtu. Iako sam imao pristanak predsednika kućnog saveta da se akcija izvede u atrijumu zgrade u Novom Sadu, on je obavestio policiju i time pokazao koliki je stepen autocenzure u društvu", poručio je Grozdanić.

Dodao je da mu je gest predsednika kućnog saveta u Novom Sadu "razumljiv", ali da mu je šokantno ponašanje institucija kao što su Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Studentski kulturni centar (SKC), od kojih je takodje tražio prostor, ali nije dobio.

"Iz svega ovoga se vidi koliki je prag represije koja je zahvatila poslednje mesto, mesto gde nje ne sme biti, a to je polje kulture", ocenio je Grozdanić.

Grozdanić je dodao da će lično premijera Aleksandra Vučića obavestiti o performansu i od njega zatražiti dozvolu da jednu skulpturu razbije u njegovom kabinetu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkazan performans razbijanja Vučićevih skulptura

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2016

Performans "Alegorija o premijeru", koji je umetnik Živko Grozdanić danas planirao da izvede u atrijum jedne zgrade u Novom Sadu, otkazan uprkos velikim naporima organizatora da pronađe adekvatan prostor, saopštili su organizatori...Performans, tokom kojeg je u umetničkom izrazu Grozdanić želeo...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.