Onlajn izložba Gorka pilula u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Izvor: B92, 09.Maj.2020, 16:04

Onlajn izložba "Gorka pilula" u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Projekat “Gorka pilula #01” umetničkog para iz Brisela mentalKLINIK - Jasmin Bajdar i Birol Demir, biće prenošen uživo non-stop na sajtu Muzeja savremene umetnosti (MSUB), sve dok ovaj muzej ne bude ponovo otvoren za posetioce.

Projekat, koji se onlajn prenosi od 6.maja, čini šest usisivača robota koji se kreću po praznom prostoru Galerije Lagata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, domaćina ove instalacije.

Podovi Galerije su prekriveni gomilom šljokica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a usisivači su programirani da otkriju prašinu u prostoru.

U saopštenju MSUB se navodi da je Mental klinik ponudio "Gorku pilulu" za popunjavanje praznine koja je nastala zatvaranjem muzeja širom sveta i s namerom da se ona širi putem digitalnih platforma.

"Stvarajući sopstvene crteže i šireći sjaj po praznom prostoru, roboti stvaraju postslavljeničku atmosferu i nagoveštavaju da ništa neće ostati isto", kažu iz Muzeja.

Viktor Kiš, v. d. direktora istakao je veliko zadovoljstvo što u ovim okolnostima sarađuju sa umetničkim parom kakav je Mentalklinik.

"U ovoj nesretnoj okolnosti vezanoj za kovid i funkcionisanje muzeja imali smo sreću da u saradnji sa mentalklinik, umetničkim duom iz Brisela i kustosom projekta Karlom de Smetom izvedemo čitavu stvar. Video link će verovatno biti preuzet od strane drugih muzeja širom sveta što našem Muzeju daje na značaju jer je projekat poklonjen nama sa namerom da upravo od nas krene. U vreme ovakvih vanrednih situacija projekti kao ovaj ujedinjuju muzeje međusobno ali i na neki način razvijaju neki budući vid prezentacija. Ponosni smo", rekao je Kiš Tanjugu.

"Gorka pilula" je izazov iz tri dela, a prvi je izazov prihvatio Muzej savremene umetnosti u Beogradu koji kao domaćin projekta nastoji da Gorku pilulu #02 i Gorku pilulu #03 donira drugim muzejima širom sveta na poklon.

Osim toga, svim zainteresovanim muzejima, institucijama i platformama biće odobreno preuzimanje emitovanja za potrebe njihovih veb sajtova ili drugih digitalnih mreža.

Kustos izložbe je dizajner Karl de Smet koji je 2013. osnovao noumenon - istraživačku i razvojnu kompaniju sa sedištem u Antverpenu i Beogradu.

Noumenon se fokusira na razvijanje „materijala za promenu oblika“ i pionir je u pristupu "smartifikaciji predmeta".

U 2019. godini osnovao je noumenal razboj za tkanje, kreativnu kancelariju koja se fokusira na upotrebu "pametnih materijala", u arhitekturi i na izložbama.

"Veoma sam srećan da je MSUB prvi prihvatio izazov i u prostoru Legata Čolaković organziovao izložbu "Gorka pilila 01". Nadam se da će uskoro i ostalo muzeji preuzeti ovaj projekat", kaže Smet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.