Onlajn Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine

Izvor: B92, 18.Jun.2020, 15:49

Onlajn Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine

Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije održaće se od 24. do 28. juna pod sloganom "Bolje da se deca igraju filmom nego film decom".

Ova tradicionalna godišnja smotra radova mladih filmskih autora od 7 do 19 godina starosti, održava se svake godine krajem juna meseca u organizaciji Centra amaterskog filma Srbije.

Ove godine, zbog epidemije, neće biti javnih bioskopskih projekcija, već će svi filmovi koje odabere i nagradi stručni žiri, biti prikazani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putem interneta, a kasnije, kada to bude dozvoljeno, i u zatvorenom prostoru.

Žiri u sastavu Gradimir Stojković, pisac, Zoran Stefanović, pisac, Strahinja Savić, reditelj, Snežana Trstenjak, reditelj i animator i dr Marko Stojanović, etnolog će na svečanosti povodom zatvaranja proglasiti dobitnike nagrada 29. juna.

Na 49. reviji biće dodeljene Grand prix, prva, druga i treća nagrada za film i nagrade za najbolji scenario (ili ideju), kameru, montažu, zvuk (ili dizajn zvuka) i režiju.

Predviđena je i nagrada za najuspešniji klub i najuspešnijeg mentora kao i nagrada za najgledaniji film na sajtu.

Ove godine biće dodeljene i nagrada Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i nagrada Etnografsko - antropološkog društva Srbije.

Sva priznanja se dodeljuju u dve starosne kategorije - od 7 do 15 godina i od 15 do 19 godina, odnosno za decu iz osnovnih škola i srednjoškolce.

Kako Revija nije komercijalnog karaktera i organizuje se u cilju predstavljanja, popularisanja, afirmisanja i unapređenja filmskog stvaralaštva najmlađih filmskih stvaralaca, sve filmove publika će moći da pogledate besplatno putem sajta filmskarevija.com tokom sva četiri festivalska dana.

Prva Revija održana je 1961. godine kao Revija filmova pionira Jugoslavije pod geslom "Bolje da se deca igraju filmom nego film decom".

Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije je njen pravni naslednik, a poslednjih 18 godina održavana je u Beogradu, u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Tradicionalno, Reviju pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Jugoslovenska kinoteka, a ove godine generalni pokrovitelji Revije su Fondacija za mir i rešavanje kriza i asocijacija Civis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.