Održana komemoracija povodom smrti Dobrice Erića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2019, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana komemoracija povodom smrti Dobrice Erića

Komemoracija povodom smrti pesnika, proznog i dramskog pisca Dobroce Erića održana je danas u Skupštini grada Beograda.

U prisustvu porodice slavnog pesnika o njegovom opusu, i velikom uticaju na našu kulturu na početku komemoracije govorio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Dobrica Erić je pevao o svojoj Srbiji, kako bi Njegoš rekao, "iz glave cijela naroda". Glava je svakako bilo naroda, a reči koje je birao, nizao i saglašavao, bile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su upečatljivo njegove, neuporedive" kazao je Vukosavljević.

On je podvukao da je Erić bio izdašni izvor vedrine, nepresušni izvor oduševljenja u narodu koji se mnogo mučio i muči neprestano.

"Imali smo i još uvek imamo istinskih i iskonskih pesnika, ali poezija Dobrice Erića obnavljala je u narodu kojem je pevao veru i nadu u ljubav. Osvajao je glasom i stavom koliko i smislom koji je poezijom tvorio. Kada je piaso za decu i kada je stvarao za odrasle, svi su uzrasti bili jednako pridobijeni njegovim lirskim čaranjem" kazao je Vukosavljević i dodao da je Erić voleo svoj jezik i svoju ćirilicu i borio se za njihovo očuvanje.

"Erić je rekao "Srpski jezik je poezija, jedino ptice pevaju lepše" Nema lepše izjave ljubavi svom jeziku" kazao je Vukosavljević.

Dragan Lakićević iz Srpske književne zadruge kazao je da se Srbija nije odavno opraštala sa većim i odanijim sinom još odlaska Desanke Maksimović, "vile" srpske poezije.

"Više od drugih Dobrica Erić je bio sin svoje zemlje, one koja rađa i prima u svoja nedra, koja pesnika i njegov narod hrani i za koju su gine na bojnom polju. Dobrica Erić se rodio da bude pesnik. Umeo je da kaže da je vinogradar svojih snova i berač zvezda" kazao je Lakićević.

On je kazao da ko nije video Srbiju, može da je zamisli čitajući pesme Dobrice Erića.

Književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov je kazao da je Erić bio jedan od najznamenitijih ljudi našeg vremena.

"On je na najlepši način i bezgranično lekovito voleo Srbiju. Sećam se njegovog rapsodičnog glasa, njegovog nastojanja da se u Srbiji himnično postavi sve ono po čemu je ona drugačija i dobra u svetu među drugima. To su pre svega njene prirodne lepote i kulturne vrednosti" kazao je Aćimović Ivkov.

Minja Subota televizijski voditelj i kompozitor dečijih pesama kazao je da je imao veliku privolegiju da bude prijatelj sa Dobricom Erićem.

"Čekali su ga nasmejani đaci po školama i on im je svoje stuhove tako uverljivo govorio da su ti momenti obeležili detinjstva te dece. Erić je pisao školske himne i znao sve svoje pesme napamet" kazao je Subota.

U ime porodice na divnim rečima o svom ocu zahvalio se sin Dobrice Erića, Dobrivoje.

"Tuga i bol su veliki ali njegovo delo zauvek ostaje generacijama iza nas" kazao je Dobrivoje Erić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI DOBRICE ERIĆA: Bio je rođeni pesnik

Izvor: Večernje novosti, 05.Apr.2019

Vukosavljević: Pevao je o svojoj Srbiji, "iz glave celog naroda". Ivkov: Proslavio sve po čemu smo dostojni slave. Lakićević: Ko nije video Srbiju, zamišlja je po Erićevim pesmama MINUTOM ćutanja u punoj sali Skupštine grada Beograda u petak je počela komemoracija povodom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.