Održan tradicionalni Novogodišnji gala koncert Dečje filharmonije

Izvor: B92, 17.Dec.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan tradicionalni Novogodišnji gala koncert Dečje filharmonije

Fondacija "Deca Deci" i Dečja filharmonija tradicionalno priređuju Novogodišnji gala koncert namenjen ljubiteljima klasične muzike svih generacija. U punom Sava Centru sinoć su se mogli videti ljubitelji klasične muzike uzrasta od sedam do 77 godina.

Na repertoaru su se našla velika dela klasične muzike, od Mocartove Male noćne muzike, Bahovog Koncerta za violinu i obou do arije Kraljica noći iz Čarobne frule, Bizeove Farandole, Radecki marša, Maskanjijevog Intermeca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i mnogih drugih fantastičnih numera koje su izveli talentovani, mladi solisti uz pratnju dečjeg orkestra pod dirigentskom palicom čuvenog profesora Ljubiše Jovanovića.

Voditelj programa je bio šarmantni glumac Nebojša Milovanović koji je za voditeljskog partnera imao desetogodišnjeg kolegu Petra Novićevića.

Publika je uživala u prazničnoj, muzičkoj sinergiji orkestra i mladih solista - budućnosti naše klasične muzike kao što su višestruko nagrađivani Andrej Jovanović (oboa), Andjela Josifoski (violina), koja je već velika zvezda violinističkog neba, takođe višestruko nagrađivana najvišim domaćim i međunarodnim nagradama, Lara Arbajter (klavir) već proslavljena mlada umetnica, ovenčana brojnim nagradama, najistaknutija pijanistkinja svoje generacije kao i malena gošća iznenadjenja šestogodišnja Milica Kostic, koja je, rame uz rame sa ostalim muzičarima i uz podršku sestara Irine i Sare otpevala pesme "Gde je onaj cvetak žuti" i "Gusta mi magla padnala".

Svojim veličanstvenim glasovima publiku su oduševile Aleksandra Jovanović (sopran), koja je kao već afirmisana solistkinja nastupala u "Karmini Burani“ na Tašmajdanu pred 10.000 ljudi i Biljana Jovanović (sopran), jedna od najtalentovanijih mladih pevačica na FMU u Beogradu iz klase Katarine Jovanović.

Novogodišnji koncert Dečje filharmonije bio je upotpunjen i sjajnim nastupom Hora Dečijeg kulturnog centra Beograd pod dirignetskom palicom Nevene Ivanović, koji je ovog puta, osim božićnih pesama, izveo i deo iz opere Karmen Žorža Bizea uz pratnju orkestra Dečije filharmonije.

Čarobnoj atmosferi koncerta doprinela je i bajkovita svečana novogodišnja scena, koja je dočarala duh praznika i zajedno sa muzikom mladih virtuoza Dečje filharmonije, pretvorila jedno snežno veče u Veliku muzičku bajku.

Dečja filharmonija danas je jedinstven brend u kulturi regiona i kao takva je inicirala bogatu kulturnu razmenu i saradnju među decom i mladima. Rad ovog prestižnog dečjeg orkestra koji nema ni svoje prostorije za probe, niti sistemsku finansijsku podršku, već se godinama održava zahvaljujuci entuzijazmu ljubitelja klasične muzike okupljenih oko Fondacije Deca deci - doprineo je značajno popularisanju klasične muzike, muzičkog obrazovanja i privlačenja mlade koncertne publike.

Svojim atraktivnim takozvanim "Pop-up concert hall" besplatnim koncertima na otvorenom po gradovima Srbije i regiona, kao i nezaboravnim nastupom na manifestaciji “Noć muzike" na Tašmajdanu pred više od 10.000 ljudi, Dečja filharmonija podstakla je ostale orkestre da se otvore prema masovnoj publici.

Novogodišnji koncerti Dečije filharmonije, postali su tradicionalni i omiljeni kod publike, i kao takvi, svrstani su u red važnih i prestižnih kulturnih i društvenih događaja sezone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.