Objavljena knjiga Todor Manojlović i pozorište Bojane Popović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2020, 17:11

Objavljena knjiga "Todor Manojlović i pozorište" Bojane Popović

Knjiga "Todor Manojlović i pozorište" autorke dr Bojane Popović nedavno je objavljena kao sedma knjiga u ediciji "Banat" Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, saopštavaju iz te izdavačke kuće.

"Rukopis knjige „Todor Manojlović i pozorište" osvetljava nam celokupno dramsko stvaralaštvo Manojlovića, kao i njegove brojne pozorišne kritike i prevode stranih drama. Budući da je Manojlović celog života pisao za pozorište i o pozorištu, knjiga je pokušaj da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se na sistematski način sagleda njegov značaj kao dramskog pisca i čoveka koji je živeo za teatar sa današnje istorijske distance, ne bi li se njegova teorijska razmatranja o drami kao žanru i dramaturška rešenja u dramama proverila i potvrdila ili osporila. U knjizi se sagledava doprinos Todora Manojlovića u razvoju moderne srpske drame, ali i pozorišne kritike", zapisala je u recenzenziji prof. dr Gorana Raičević.

"Sve što je bilo vezano za Todora Manojlovića i pozorište u ovom radu je osvetljeno iz više uglova – i vrednovano! I drame koje je Todor Manojlović napisao, i recepcija tih drama; i Manojlovićeve pozorišne kritike, kao i misli o pozorištu... Čak i Manojlovićeva sećanja na glumce. Ono što je posebno interesantno, ispraćene su i konkretne pozorišne predstave; uz imena glumaca, i ime reditelja... Ali i uz odziv tadašnje štampe", ocena je recenzenta prof. dr Milivoja Nenina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.