Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljena Antologija savremene srpske drame na engleskom

Nedavno je u izdanju Srpskog Pena, u okviru edicije na srpskom jeziku, objavljena Antologija savremene srpske drame (na engleskom). Knjiga je naslovljena poznatim, višestruko simboličnim stihom iz čuvene drame „Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića, a glasi „Beskraj na deset kvadrata".

Sem pomenute, ova antologija obuhvata još šest drama i to „Milevu Ajnštajn" Vide Ognjenović, „Profesionalca" Dušana Kovačevića, „Karolinu Nojber" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nebojše Romčevića, „Barbela, o psima i deci" Biljane Srbljanović, „Šine" Milene Marković i „Hadersfild" Uglješe Šajtinca.

Priredio ju je i izbor načinio Jovan Ćirilov koji za „Blic" kaže: „Naša dramska književnost je vrlo bogata, da je zadati obim bio veći, sigurno bi se tu našlo još vrsnih dela. Drame sam, sem po kvalitetu, birao i po senzibilitetu za ono što korespondira sa drugim sredinama i kulturama. Sudbina Mileve Marić i Karoline Nojber su ono što jeste predmet širokog interesovanja, 'Šopalovići’, 'Profesionalac’ i drame Biljane Srbljanović su već prodrle na svetsku kulturnu scenu. Ovaj projekat je jedan od najboljih puteva da naše, visokokvalitetno dramsko stvaralaštvo, stigne do stranih pozornica i publike".

Drame su preveli Alen Makornel Daf, Mirka Janković, Bob Đurđević, Vladislava Felbabov, Alis Kopl-Tošić, Dolja Dragošević, Duška Radosavljević i Kris Torp. Antologija počinje predgovorom Jovana Ćirilova, pod naslovom „Drame, mezimče srpske književnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.