OPIJUM, HIP-HOP ŽURKE I RAZVRAT: Ovako je predstavljena Emili Dikinson u seriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Dec.2019, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPIJUM, HIP-HOP ŽURKE I RAZVRAT: Ovako je predstavljena Emili Dikinson u seriji

Razbijen mit o pesnikinji

Kada čujete ime Emili Dikinson, verovatno pomislite na devicu u belom koja je umrla ne poslavši – kako je napisala u jednoj od pesama – svoje “pismo svetu”.

Ali serija “Dikinson” nastoji da obori svaku postavku o pesnikinji kao emocionalno obogaljenoj ženi s mačkama, kako se ona često percipira u američkoj književnosti.

Ovo je Emili Dikinson, u tumačenju Hejli Satjnfild, koja odlazi na ponoćne vožnje kočijom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa Smrću (reper Wiz Khalifa) i naziva patrijarhat kao – da malo nežnije parafraziramo – koještariju.

Ova Emili Dikinson pravi sumanute žurke (sa hip-hop plej-listama), eksperimentiše sa opijumom i ljubi se sa svojom najboljom drugaricom (i budućom snajom).

Nova serija nastala je nedugo pošto su objavljena dva filma o pesnikinji.

Ali ako ova mlada Emili odvede stvari u drugom pravcu, niko se neće žaliti.

- Zaista mi se sviđa način na koji pop kultura interpretira hrabru, snažnu, zabavnu Emili Dikinson - kaže Marta Nel Smit, ekspert za Emili Dikinson sa Univerziteta u Merilendu

- Ljudi su veoma posesivni kada je reč o Emili Dikinson, sa dobrim razlogom - kaže Alena Smit - Zato što je niko ne razume, svi misle da je upravo njihova verzija nje prava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.