O našoj “DARI IZ JASENOVCA” piše prestižni portal ZLATNI GLOBUS

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2021, 16:53

O našoj “DARI IZ JASENOVCA” piše prestižni portal ZLATNI GLOBUS

Film o stradanju srpskog naroda stiže u februaru u američke bioskope

Selekciona komisija Zlatnog globusa, najprestižnije organizacije za dodelu nagrada u filmskoj industriji, objavila je zvanično na svom portalu goldenglobes.com analitički tekst na temu stradanja srpskog naroda prikazanog u filmu „Dara iz Jasenovca“. Dugo očekivano ostvarenje kreće sa prikazivanjima u bioskopima širom Sjedinjenih Američkih Država početkom februara, a pored trke za Zlatni globus, Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će predstavljati i u trci za 93. nagradu Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke – Oskar, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film.

Tekst se bavi istorijskom pozadinom priče filma, iskazujući razumevanje za srpske žrtve i navodi se da je  „Jasenovac“ bio jedan od najvećih logora za istrebljenje, ali da je u svetu malo ko čuo za njega.

- Ovim mestom užasa upravljao je vladajući ustaški režim, Hrvatski revolucionarni pokret, kako su se sami nazivali. Oni su bili ultranacionalistička, fašistička i teroristička grupa koja je obavljala prljave poslove hrvatske vlade, nakon što su Hrvati sklopili pakt s Hitlerom, brutalno ubijajući i mučeći više Jevreja, Roma i Srba nego u većini drugih koncentracionih logora - navodi se na portalu goldenglobes.com. 

Potresna istorijska saga „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Gage Antonijevića na jedinstven način opisuje borbu, hrabrost i stradanja srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata iz perspektive desetogodišnje devojčice Dare. Ovu tragičnu priču, napisanu na osnovu istinitih događaja i svedočenja žrtava rata, gledaoci iz Čikaga, Dalasa, Hjustona, Atlante, Feniksa i drugih većih gradova imaće priliku da pogledaju od 5. februara, a nešto kasnije film će se prikazivati i u Filadelfiji, Detroitu, Indianapolisu, Orlandu, Klivlendu i brojnim drugim metropolama širom SAD.

Film, koji su podržali Vlada Republike Srbije i Filmski centar Srbije, govori o porodici razorenoj smrću i razdvajanjem, od koje ostaju samo desetogodišnja Dara i njen dvogodišnji brat Budo. Dara preuzima na sebe misiju da zaštiti i spasi svog malog brata. Na portalu goldenglobes.com ističe se da se reditelj ne libi da prikaže zločine koji su počinjeni, kao i da skrene pažnju na podatak da su Nemci tražili od komandanta logora da „očisti“ lokalno stanovništvo od Jevreja i Roma, ali ne i od Srba. U filmu je, kako stoji u tekstu na pomenutom sajtu, upravo ustaški komandant logora onaj koji svrstava Srbe (i Slovene uopšte) u nacističku kategoriju „Untermenschen“ (niža rase).

- Ovo je prvi igrani film koji razotkriva strahote Jasenovca i rasvetljava besmislene zločine počinjene na štetu stotina hiljada žrtava, od kojih su mnoga bila deca. I dok film otkriva ove tragedije, na kraju priča priču o preživljavanju i otpornosti i o snazi, hrabrosti i istrajnosti - reči su reditelja Antonijevića.

U filmu „Dara iz Jasenovca“ glavnu ulogu, Daru, tumači devojčica Biljana Cekić, koja nikada ranije nije glumila, dok je ostatak glumačke postave dobro poznat gledalištu u Srbiji i regionu.

Zvaničan tekst možete pronaći OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.