Nova operska scena u Beogradu: Don Đovani u Vuku

Izvor: B92, 22.Feb.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova operska scena u Beogradu: "Don Đovani" u Vuku

U želji da proširi i osnaži svoju programsku delatnost, uvođenjem novih oblika izvođačko-scenskih praksi, u UK "Vuk Stefanović Karadžić" u subotu, 23. februara svečano će biti otvorena nova operska scena u Beogradu izvođenjem opere "Don Đovani" sa specijalnim gostima iz Kine.

Opera "Don Đovani" u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Saše Spasića biće izvedena 23. i 26. februara ove godine na sceni "Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Popović" u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Кaradžić" s početkom u 20 časova.

Internacionalni ansambl mladih izvođača spaja umetnike iz Pekinga, Bostona i Beograda i zamišljen je kao most koji spaja Istok, Zapad i Balkan kroz kolosalno Mocartovo delo "Don Đovani" koje svojom klasičnošću pripada svim prostorima, epohama i civilizacijama. Priča o legendarnom zavodniku, u interpretaciji Nikolića i Ilića, je ispričana savremenim jezikom, punim strasti, aluzija, ali i drskog humora i kritike licemerja. Don Đovani Nikolića-Ilića je libertin, ali šarmantan, duhovit i provokativan.

Brojna publika je prošlog jula u Кombak dvorani velikim apluzom nagradila originalnu postavku opere u kojoj su domaće operske zvezde (Jasmina Trumbetaš Petrović, Vladimir Andrić, Dragoljub Bajić… ) i gosti iz Кine (Vanđe Žang, Žen Žen…) tumačile glavne uloge pod dirigentskom palicom dirigenta Metropoliten opere Georga Buhaltera. Ovog puta u produkciji GIPAC nastupiće internacionalni studenti Jiongtao Li, Šua Li (Donna Anna), Jianfei Ren (Donna Elvira), Mina Gligorić, Vladimir Andrić, Miroslav Markoski, Stefan Karanac, Željko Andrić…

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.