Noć KUD-ova u Novom Sadu - tradicija folklornog nasleđa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 00:02

"Noć KUD-ova" u Novom Sadu - tradicija folklornog nasleđa

"Noć KUD-ova, seobe kroz tradiciju" deo je programskog luka "Seobe" Evropske prestonice kulture za 2022. godinu, kojim su kulturno-umetnička društva na teritoriji Grada Novog Sada otvorila vrata, sa željom da sve zainteresovane upoznaju sa tradicijom folklornog nasleđa naroda koji žive na našim prostorima.

Deset kulturno umetničkih društava iz Novog Sada, Rumenke, Bačkog Petrovca, koja okupljaju folklorne igrače od Srba, Mađara, Ukrajinaca, Rusina, Slovenaca, predstavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je kroz igru, muziku i pesmu svoj rad.

Kolo ne predstavlja samo umetnost pokreta, već i tehniku pevanja kroz koju se iz generacije u generaciju neguju narodne priče i jezik i izrada narodnih nošnji, koja je, kako sami igrači vole da kažu kruna lepote folklora.

Od kada je okupljanja ljudi od tada datira i kolo, koje u sebi sadrži skoro sve elemente kulture jednog naroda. Zato je 2017. godine UNESKOV međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa doneo odluku da Kolo uvrsti na svoju listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Kao jedno od obrazloženja navedeno je da će različite zajednice jasnije uvideti da dele zajedničko nasleđe, te će biti spremne da učestvuju u zajedničkim aktivnostima, programima i projektima za očuvanje i prenošenje elemenata, ali i da će mladi moći jasnije da shvate važnost sopstvene tradicije. Vođeni tom idejom nastala je i "Noć KUD-ova".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.