Nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Remek delo Uroša Predića Siroče na majčinom grobu je nastalo pre 130 godina!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2018, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Remek delo Uroša Predića "Siroče na majčinom grobu" je nastalo pre 130 godina!

"Smrznuto dete" bilo je inspiracija za siroče.

Remek delo Uroša Predića "Siroče na majčinom grobu" već tačno 130 godina zadivljuje ne samo veštinom kojom je naslikano, već i osećanjem koju prenosi.

Predić je 1888. godine naišao na pesu mađarskog poete Jožefa Etveša "Smrznuto dete", koja ga je toliko inspirisala da je ubrzo stvorio sliku "Siroče na majčinom grobu", koja će u narednom vremenu postati jednim od najprepoznatljivijih dela srpske likovne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << umetnosti.

Kada je bila završena slika, nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim. Čitav prizor izazivao je veliko saosećanje. Sumoran ton slike pojačan je zimskim dobom i prizorom groblja kao staništa smrti. Priroda je mrtva, zemlja nerodna. Jedini znak života su dve ptice na drvetu.

Svežu raku prekrio je sitan sneg, bezimeni krst je nemarno poboden u zemlju. Dete leži pored počivališta svoje majke, ogrnuto pokrivačem. Pretpostavimo da nakon njene sahrane nije moglo provesti noć u pustoj kući i da se tako našlo na groblju. Bledilo njegovog lica i beživotna boja usana upućuju da je preminulo od hladnoće.

Prizor je kasnije isnpirisao pesnika Svetozara Ćorovića da napiše istoimenu pesmu.

Slika Uroša Predića čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.