Izvor: RTS, 26.Jan.2021, 07:05

Nije ni Mocart ni Betoven, on je Andrej Stojanović

Samo osam godina, a u biografiji više od 50 kompozicija. Andrej Stojanović očarao je svet svojim talentom. Umesto prvi razred, on je već savladao osnovnu i srednju muzičku školu i sada je na Univerzitetskom programu rimske "Santa Sesilije". Iz Norveške, u kojoj živi sa porodicom, govori za RTS.
Andrej trenutno komponuje prvu simfoniju, kaže da skoro svaki dan ima inspiraciju. 

Na međunarodnim takmičenjima zovu ga "mali Mocart", ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << on to ne voli. 
"Ja nisam ni Mocart ni Betoven, ja sam Andrej Stojanović", istakao je. 
Andrejeva mama Danka Stojanović ističe da niko u porodici nije muzičar, ali da su im se ozbiljni profesori obratili i rekli im da je Andrej veliki talenat.  
"I da shvata muziku i teoretske predmete i komponovanje kao odrasla osoba, gledali smo da sve prilagodimo njemu. Baš prošle nedelje s nama je kontaktirala londonska muzička škola 'Jehudi Menjuhin' i ponudili su nam da nastavi tamo školovanje. Zaista je teško tamo se upisati, ali rekli su da će s Andrejem napraviti izuzetak", navela je Danka. 
Dodaje da je on prošle godine dobio šest nagrada na međunarodnom takmičenju iz teoretskih predmeta, gde se takmičio s decom iz srednje škole od drugog do četvrtog razreda. Osvojio je pet prvih nagrada i jednu drugu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.