Nele Karajlić: Besmisleno reći čije je Zabranjeno pušenje

Izvor: B92, 31.Dec.2018, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nele Karajlić: "Besmisleno reći čije je Zabranjeno pušenje"

U intervjuu koji je dao za novogodišnji trobroj lista Danas, doktor Nele Karajlić objašnjava zbog čega se vratio pesmama svog nekadašnjeg benda, nakon dve decenije, kakvi su mu budući planovi kada je muzika u pitanju, šta danas misli o "Nadrealistima"...

Sa poznatim rediteljem Emirom Kusturicom 1998. godine, jedan od osnivača čuvenog jugoslovneskog benda Zabranjeno pušenje i "Top liste nadrealiste", krenuo je u svetsku avanturu.

"Tada sam izašao iz šina koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vode kroz bivšu Jugoslaviju i uskočio na šine koje putuju po celom svetu. To je trajalo sve do 2011. godine, kada sam imao srčane probleme zbog kojih sam prestao da sviram", rekao je za novogodišnji Danas Nenad Janković (kako mu piše u krštenici).

On je naglasio da je letos na Beer festu ponovo pronašao sebe u starim hitovima Pušenja.

"Uživao sam izvodeći pesme koje, iako su stare po tri decenije, i dalje zvuče kao da su njihovi tekstovi pisani prekjuče, toliko su aktuelni. Malo mi je bilo kritično obnoviti pesme sa poslednjeg albuma ("Ja nisam odavle"), jer sam ih pevao samo godnu dana", rekao je poznati pevač.

O izjavi Seja Seksona (Davor Sučić), da samo on ima pravo na ime i pesme benda "Zabranjeno pušenje", Karajlić kaže da bi to isto bilo kao kada bi on rekao da Zdravko Čolić nije u stvari Zdravko nego Kornelije Kovač. On je naveo i primer Šarla Aznavura, tvrdeći da je besmisleno reći čije je "Pušenje", jer je neke pesme napisao on, a neke Sejo do duše u malo većem broju.

Na pitanje šta je najteže, pisati pesme, scenario ili knjige, Nele odgovara da svaka od tih umetnosti ima svoju priču.

"Verovatno bi Ivi Andriću najteže bilo da piše pesme jer je on satkan od proze, od svog narativa. Svi će ga pre znati po 'Na Drini ćuprija' nego po pesmama. Postoje pesnici koji tako lako kuju fantastične stihove, kao što je Matija Bećković ili Bora Đorđević. Međutim, Bora još uvek nije izbacio nešto poput 'Na Drini ćuprija', mada njegova pesma 'Pogledaj dom svoj anđele' može biti roman za nobela", istakao je Karajlić.

Nele je najavio i nove pesme, uz komentar da to neće biti skroz stari fazon. Na pitanje da prokomentariše kultne "Nadrealiste", kantautor kaže da mu nije problem da ponovo proriče budućnost ali da je danas jedna takva serija finansijski neisplativa. Prema njegovim rečima vlasnici televizija traže rezultate odmah, a to im trenutno daju jedino rijaliti programi.

"Danas je jednostavnije platiti nekoj Kiji da se mota po ekranu nego platiti ozbiljnu produkciju kakvu bi zahtevali neki novi 'Nadrealisti'", zaključio je Nele Karajlić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.