Naučni skup posvećen Vuku i jeziku na Saboru

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 05.Sep.2010, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni skup posvećen Vuku i jeziku na Saboru

LOZNICA - Obeležja predstojećeg , 76. Vukovog sabora, koji će sredninom ovog meseca biti održan u Jadru, rodnom kraju Vuka Karadzića i delom u Beogradu, biće i naučni i stručni skupovi posvećeni piscima i jeziku i savremenom viđenju vukovske tradicije.

Direktorka Centra za kulturu ''Vuk Karadzić'' u Loznici Dajana Đedović, koji organizuje Vukov sabor, rekla je da će naučno-stručni skupovi, kao značajan deo ovogodišnjeg programa, biti priređeni u saradnji sa nizom naših >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uglednih institucija.

Tako će, prema njenim rečima, u okviru obeležavanja Godine knjige i jezika, Institut za književnost i Vukova zadužbina u Beogradu organizovati dvodnevni naučni skup pod nazivom ''Pisci tvorci jezika'' koji će okupiti niz naših eminentnih učesnika.

U okviru tematske celine ''Mit i stvaranost'' u Tršiću će biti priređen okrugli sto na temu ''Laza Kostić i Vukovska tradicija'' koji će doprineti da se odagnaju neke zablude i nedoumice koje su i danas svojstvene, pre svega među pojedinim književnim stvaraocima, nagovestila je Đedović.

Raznovrsni sedmodnevni programi ovogodišnjeg Vukov sabora, koji je utemeljen 1933. godine, odvijaće se u Loznici i u Tršiću, a pojedini i u Beogradu, od 13. do 19. septembra pod pokroviteljstvom Ministrstva kulture.

Našu najstariju tradicionalnu manifestaciju u kulturi, čiji će završni program biti priređen 19. septembra pod nebom Tršića, oragnizuju Grad Loznica i Centar za kulturu ''Vuk Karadzić'' uz podršku niza darodavaca.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.