Nastavlja se polemika oko Nikole Tesle: Svetski naučnik srpskog porekla

Izvor: B92, 13.Avg.2019, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se polemika oko Nikole Tesle: "Svetski naučnik srpskog porekla"

Nastavlja se polemika oko jednog od najvećih umova čovečanstva, naučnika i pronalazača Nikole Tesle, na relaciji Srbija - Hrvatska.

Istoričari podsećaju, činjenice se ne mogu promeniti i osporiti, ali je apsurdno prisvajati čoveka koji je učinio toliko za ceo ljudski rod.

Rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu godišnje poseti više desetina hiljada ljudi. U selo kod Gospića privlači ih naučnikova genijalnost, dok im je njegova nacionalnost apsolutno nevažna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Umetnike niko ništa ni ne pita, kaže hrvatska umetnica koja širom sveta promoviše dostignuća ličkog naučnika.

"Ja jednostavno ne mogu shvatiti Teslu na niti jedan drugi način nego kao svetskog naučnika, naravno, srpskog porekla. Isto tako, mislim da su te stvari kojima se naš rad svodi na politiku i gde se zapravo kroz jedno političarenje ugrožava naš rad vrlo loše", kaže umetnica Helena Bulaja Madunić.

Teslina nacionalna pripadnost, po svemu sudeći, goruća je tema samo među balkanskim narodima, koji se svojski trude da dokažu da je genijalni pronalazač upravo njihove gore list.

U fotelji gradonačelnika Gospića danas, na primer, sedi ultranacionalista koji smatra da je njegov najpoznatiji sugrađanin Hrvat pravoslavne veroispovesti, i nikako drugačije.

"Mene čudi to srpsko ludilo svakih 10-15 godina i te pretenzije prema Hrvatima, Hrvatskoj i hrvatskim naučnicima i hrvatskim velikanima. Ako nemaju svojih, a niko im nije kriv, pa ni Hrvatska, neka ih stvore", navodi gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Odluka zapadnih komšija da Hrvatsku na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstave Teslinim likom i delom izazvala je diplomatsku buru. Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević tu ideju žestoko je osudio, rekavši kako je po sredi falsifikovanje istorije, nakon čega je usledila razmena oštrih saopštenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dok se Srbija i Hrvatska prepucavaju čiji je Tesla, Biznis insajder ga smestio u Sibir

Izvor: Radio 021, 14.Avg.2019, 07:22

Nastavlja se polemika i prebrojavanje krvnih zrnaca jednog od najvećih umova čovečanstva - naučnika i pronalazača Nikole Tesle...Istoričari podsećaju, činjenice se ne mogu promeniti i osporiti, ali je apsurdno prisvajati čoveka koji je učinio toliko za ceo ljudski rod, piše N1. Polemika ipak...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.