Naši momci i devojke osvetlali obraz Srbije u Portugalu, a Ko to tamo peva pobrao simpatije stranaca

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2021, 18:17

Naši momci i devojke osvetlali obraz Srbije u Portugalu, a "Ko to tamo peva" pobrao simpatije stranaca

Brzo prođe 11 dana kroz učenje i druženje.

Na prvi pogled bi se reklo da Portugal, Slovačka, Mađarska i Srbija nemaju previše zajedničkih karakteristika, možda bi se to reklo i na drugi pogled, ali udruženi mladi ljudi iz ove četiri zemlje su pokazali da funkcionišu "kao sat" i da uz osmehe i dobru energiju mogu mnogo zajednički i da nauče. Upravo to se desilo na "Erasmus +" projektu koji se od 14. do 25. juna održao u obalskom mestašcetu Lurinja blizu Lisabona. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Centralna tema projekta bila je filmska montaža i uz pomoć iranskog filmadžije Sine Salimija, a pre svega uz uzajamnu pomoć i iskustva, po 15 momaka i devojaka iz četiri države, uglavnom studenata, prošlo je osnove stvaranja kratkog filma u teoriji, kao i u praksi. Prvo je svako uradio samostalni snimak koji je služio predstavljanju ličnosti, a potom su raspoređeni nekoliko puta u nekoliko grupa i svi su zajednički snimili nekoliko desetina filmova.

A post shared by CJE - Clube De Jovens Europeus (@clubedejovenseuropeus)

Pored rada, organizatori su se trudili da 60 gostiju nešto i nauči o kulturi Portugala, naravno i o kulturama preostale tri zemlje učesnice projekta. Organizovano je multikulturalno veče na kom su predstavljeni hrana i piće iz svake od navedenih država, puštala se prigodna muzika koja je to pratila, a ono što bi trebalo da bude za ponos naših predstavnika jeste činjenica da kulena, čvaraka, ajvara, rakije ni u jednom trenutku nije manjkalo iako su svi srpski produkti bili apsolutni hit.

A post shared by CJE - Clube De Jovens Europeus (@clubedejovenseuropeus)

U četiri večeri su učesnici takođe imali zadatak da odaberu po jedan film koji bi reprezentovao kinematografiju njihove otadžbine, a ispred Srbije je ovog puta stajalo remek-delo Slobodana Šijana "Ko to tamo peva" i bez obzira što se ne radi o filmu novijeg datuma, portugalski, slovački i mađarski "klinci" su ga zasuli zdušnim hvalospevima i zavredio je ubedljivo najgromoglasniji aplauz.

Moglo bi se reći da je Srbija u tih 11 portugalskih dana predstavljena na najbolji mogući način.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.