Najtraženije knjige za decu Kreativnog centra

Izvor: Blic, 31.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najtraženije knjige za decu Kreativnog centra

Na konkurs Ministarstva kulture stiglo je oko 3.000 naslova od oko 200 izdavača.

Komisija za otkup knjiga (Aljoša Mimica, Jerko Denegri, Mirjana Stefanović, Radivoj Radić, Tatjana Rosić, Tijana Obradović Tropin i Tihomir Brajović) odabrala je 866 naslova objavljenih u 2008. godini, pri čemu se, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture istakao Sreten Ugričić, upravnik Narodne biblioteke, komisija rukovodila načelom „publikacije od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << značaja za kulturu”. Spisak odabranih naslova dostavljen je bibliotekama koje su mogle, shodno svojim potrebama, da naprave svoj izbor. Biblioteke su prihvatile sve ponuđene naslove, a najviše interesa pokazale su za dečje. Najtraženija knjiga (naručeno 603 primerka) je „Knjiga za svaku devojčicu” A. Grigorijev i V. Babić (izdavač „Kreativni centar”), slede knjige „Oldanini vrtovi i druge bajke” Grozdane Olujić (567 primeraka, izdavač „Booklend”) i „Princeza Neću i Princ Hoću” (531 primerak, „Kreativni centar”). Na 9. mestu (naručen 491 primerak) našla se knjiga Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama” („Agora”) za koju je autor dobio Ninovu nagradu.

Najviše novca (5.680.584 dinara) dobila je „Pravoslavna reč” iz Novog Sada, slede „Kreativni centar” (3.987,824 dinara) i „Službeni glasnik” (3.451.874 dinara).

Po broju otkupljenih primeraka na prvom mestu je „Kreativni centar” (14.160), potom „Laguna” (8.850) i „Službeni glasnik” (7443). Od „Pravoslavne reči”, poređenja radi, otkupljeno je 849 primeraka, uz napomenu da je reč o mahom skupim monografijama.

Sredstva za otkup obezbeđena su iz budžeta Ministarstva kulture, s tim što je prvobitna suma od 112 miliona dinara zbog štednje smanjena, rekao je ministar kulture Nebojša Bradić.

Prema njegovim rečima, primerci knjiga koji su poslati na konkurs radi uvida, a koji se ne vraćaju izdavačima, biće poklonjeni javnim ustanovama koje ne učestvuju u otkupu, poput bolnica i instituta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Otkup knjiga skromniji zbog krize

Izvor: Danas, 30.Mar.2009, 22:37

Više od 150.000 knjiga objavljenih u 2008. otkupljeno je na poslednjem konkursu Ministarstva kulture za 176 javnih biblioteka u Srbiji, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, uz podatak da je umesto najavljenih 112 miliona, zbog štednje, za konkurs izdvojeno oko 98.5 miliona dinara.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.