Najstariji meštani Srpske Crnje knjige iz biblioteke dobijaju na kućnu adresu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2020, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstariji meštani Srpske Crnje knjige iz biblioteke dobijaju na kućnu adresu

Najstariji ljubitelji knjige u Srpskoj Crnji od kada je proglašeno vanredno stanje, naslove koje žele da pročitaju dobijaju na kućnu adresu, a knjige im donose direktorka Narodne biblioteke "Đura Jakšič" Anica Garić i bibliotekar Zlatko Vasiljević.

"Od kada je proglašeno vanredno stanje gledali smo kako da na najbolji mogući način izađemo u susret korisnicima, s obzirom da dosta njih ima preko 70 godina, a pri tom su i hronični bolesnici. I oni koji nemaju toliko godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a bolesni su, nisu u mogućnosti da dolaze u biblioteku. Ovo je način da im pomognemo. To je najmanje što možemo da učinimo za njih", kaže bibliotekar Zlatko Vasiljević.

Za sada je to desetak meštana koje stalno obilaze, dugogodišnji članovi biblioteke, dok se sa onima koji mogu da se kreću, nisu bolesni, dogovaraju o dolasku u biblioteku i preuzimanju knjiga.

"Biblioteka nije prestala sa radom, već radi u izmenjenom režimu u skladu sa novonastalim okolnostima, naravno uz poštovanje svih mera zaštite. Mi smo obavezni da kad smo u biblioteci ili nosimo knjige po selu imamo maske i zaštitne rukavice", objašnjava naš sagovornik.

Bibliotekar Zlatko Vasiljević inače se bavi i fudbalom, a sada je angažovan i kao volonter Crvenog krsta Opštine Nova Crnja.

"Pošto biblioteka radi uglavnom po pozivu, imam vremena, tako da sam raspoređen kao volonter, u Srpskoj Crnji, gde sa ostalom volonterima pomažem starijima koji se jave, kupujemo im namirnice, lekove, osnovne potrepštine", priča Vasiljević.

Biblioteka "Đura Jakšić" u Srpskoj Crnji broji oko 20 hiljada naslova. Ima još četiri ogranka u ostalim mestima novocrnjanske opštine, a u pitanju su Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Radojevo i Nova Crnja. Zajedno sa ograncima ima oko 40 hiljada knjiga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.