Nagrada Stražilovo Steli Manasijević i Marku Kovačeviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Stražilovo" Steli Manasijević i Marku Kovačeviću

SREMSKI KARLOVCI - Prestižnu književnu nagradu „Stražilovo", za najbolje pesničke knjige objavljene u Brankovom kolu, između dve septembarske manifestacije, ravnopravno su dobili Stela Manasijević za knjigu pesama "Pod maskom" i Marko Kovačević za zbirku "Sizif i pjesme', odlučio je danas žiri Brankovog kola.

Od ove godine Brankovo kolo dodeljivaće i specijalnu nagradu "Stražilovo" za najbolji pesnički prvenac objavljen na srpskom jeziku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nagradu "Stražilovo" za najbolji prvenac dobio je Branimir Kršić za knjigu "Obične pjesme" (Trivunija lajn, Banja Luka, 2008).

Odluku o dobitnicima jednoglasno je doneo na današnjoj završnoj sednici u Sremskim Karlovcima žiri u sastavu: Lidija Đogo, Maja Belegišanin i Ivan Lalović, predsednik.

U obrazloženju žirija navodi se da druga po redu knjiga pesama Manasijević (36) " Pod maskom" donosi izuzetno bogat i kultivisan pesnički izraz zasnovan na ironično-sarkastičnom i humorno-satiričnom pogledu na svet.

"Manasijević je pesnikinja „svevidećih čula", koja ne ispušta ni najmanji detalj stvarnosti, gest ili promenu slike sveta, nemilosno ismejava duh palanke i malograđanske svesti. U njenim pesmama plamti čista radost stvaranja, onaj vid sreće koji ispunjava pesničko biće kada je u saglasju sa sopstvenim talentom", ocenio je žiri.

Novu knjigu Kovačevića (26) "Sizif i pjesme" žiri je ocenio kao primer autorske zrelosti. " Neuobičajena iskustvenost pesničkog talenta ovaploćena je u poeziji Kovačevića, moć da se iskaže onostrano u jednoj jedinoj reči, on nadahnuto peva o zavičaju, o lokalnom "svetskom bolu" koji prati... ne uzmiče pred lažnim simbolima "novog doba", smatra žiri Brankovog kola.

Pesnički prvenac Kršića (28) „Obične pjesme" žiri je ocenio kao "raskošni kaleidoskop lirike, knjigu retkih stvaralačkih uznesenja i potencijala.

Žiri smatra da se odavno u savremenoj srpskoj poeziji nije pojavio prvenac sa tako svežim pečatom boemskog dara za apsolutno osećanje erosa i tanatosa, za sudbinski ustanovljenu artikulaciju pesničkog jezika u ambivalentnim slikama sveta.

Nagrada "Stražilovo" svečano će laureatima biti uručena na 38. Brankovom kolu, 5. septembra na Stražilovu, pokraj spomenika Branku Radičeviću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.