Nagrada Meša Selimović Vladimiru Pištalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Meša Selimović" Vladimiru Pištalu

Književna nagrada "Meša Selimović", koju dodeljuju "Večernje novosti", za 2019. pripala je Vladimiru Pištalu za zbirku eseja "Značenje džokera", u izdanju "Agore".

Dobitnik nagrade kaže da je eseje objavljene u "Značenju džokera" pisao u razmaku od 30 godina. Vladimir Pištalo se novinarima, okupljenim u Vukovoj zadužbini, obratio iz Amerike, gde živi, putem video linka.

"Selimović je jedan od najomiljenijih naših pisaca. On je zaista nekako figura susreta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pomirenja, vrlo sam retko slušao neke, jedan mirni i dobronamerni mudrac; vrlo retko sam čuo neke kontroverze o Selimoviću i zato mi ova nagrada i uopšte promišljanje Selimovića naročito mnogo znači", kaže Pištalo.

U Velikom žiriju je bilo 60 teoretičara književnosti, književnih kritičara i istoričara, a za nagradu je bilo predloženo čak 109 naslova, kako je saopštio jedan od osnivača nagrade, novinar Dragan Bogutović.

"Još jednom se pokazalo da je način žiriranja za "Mešu", ne samo jedinstven i po broju učesnika najveći kod nas i u regionu, već i da predstavlja svojevrstan i maksimalno demokratski kulturni ritual, u kom je mogućnost štimovanja rezultata svedena na minimum", kaže Bogutović.

O knjizi je govorio osnivač i uredni Izdavačke kuće "Agora", koja je objavila zbirku, Nenad Šaponja.

"Ova knjiga je napisana kao knjiga i ovde ima 29 eseja, potpuno različitih. Potpuno je divergentna, što se tiče pisanja, ali je unisona što se tiče stava, što se tiče jednog visokog registra mišljenja. Šta je esej? On kaže - mišljenje, ali njegov esej jeste i poezija i proza", kaže Šaponja.

Nagradu "Meša" Pištalova knjiga dobila je ubedljivo sa 19 glasova, dok su se na drugom mestu sa 11 glasova našle dve knjige - "Zanatski dom" Đorđa Sladoja i "Identitet srpske književnosti" Nenada Nikolića. Na trećem mestu sa 10 glasova našla se knjige Igora Marojevića "Roman o pijanstvima".

Na četvrtom mestu sa po osam glasova našle su se "Kosovske elegije" Krstivoja Ilića, "22" Nikole Živkovića i "O istoriji, sećanjima i samoći" Aleksandra Jovanovića. Na petom mestu bila je samo jedna knjiga Jovice Aćina "Pilot Tramvaja".

Nagrada "Meša Selimović" koja se sastoji od skulpture, povelje i novčanog iznosa, biće dodeljena Pištalu sredinom marta u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nagrada "Meša Selimović" pripala Vladimiru Pištalu

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Feb.2020

Jedna od najuglednijih književnih nagrada "Meša Selimović" pripala je za 2019. godinu Vladimiru Pištalu za knjigu eseja "Značenje džokera" u izdanju "Agore".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.