Na današnji dan rođen je F. M. DOSTOJEVSKI: Pročitajte neke od njegovih najmudrijih citata

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Nov.2017, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan rođen je F. M. DOSTOJEVSKI: Pročitajte neke od njegovih najmudrijih citata

Jedan od najvećih pisaca svetske književnosti.

Godine 1821, 11. novembra rođen je ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najbitnijih stvaralaca u istoriji književnosti. Hapšen je kao učesnik utopijsko-socijalističkog kružoka Mihaila Petraševskog-Butaševiča zbog revolucionarnih planova i osuđen na smrt 1849. ali je kazna zamenjena progonstvom u Sibir, gde je proveo 10 godina, 4 zatočen. Njegova rana dela ("Bedni ljudi", "Poniženi i uvređeni") inspirisana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su socijalnim tragedijama malih ljudi. Glavne preokupacije njegovih dela bile su psihološke analize, traganje za korenima ljudske tragike, fenomen religioznosti.

REMEK-DELA VEĆ OD PRVOG SLOVA: Ovo su 10 najčuvenijih početaka romana u istoriji književnosti!

Veoma je uticao na svetsku literaturu, a među najznačajnija njegova dela ubrajaju se romani "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Zli dusi", "Mladić", "Kockar", "Idiot", i drugi, a neke od zanimljivih i mudrih citata Dostojevskog možete pročitati u nastavku:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.