NAJVEĆA MUZIČKA ZVEZDA JUGE! Obožavali su je, muškarcima je bila fatalna, a posle porodične tragedije sve se promenilo

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2018, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVEĆA MUZIČKA ZVEZDA JUGE! Obožavali su je, muškarcima je bila fatalna, a posle porodične tragedije sve se promenilo

Večno ćemo je pamtiti...

Bila je pevačica koju su svi obožavali, muškarcima je bila fatalna, a ženama uzor. Za njom su mnogi uzdisali, a tragedija koju je doživela toliko je preokrenula njen život da je postala neprepoznatljiva.

Sofka Nikolić je, mnogi kažu, bila zvezda predratne Jugoslavije. Rođena je 1907. godine u mestu Tabanovići kod Šapca. Jako mlada otkrila je svoj talenat i odlučila da joj je muzika životni poziv, a za vrlo kratko vreme osvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je srca mnogih.

Pred beogradskom publikom je prvi put nastupila sa 20 godina u kafani "Bumskeler". Zarađivala je neverovatnu sumu za veče, a onda su usledili veliki hitovi poput "Cojle Manojle" i "Kolika je Jahorina planina".

Ponude su se ređale, nastupala je skoro svako veče i snimila neverovatnih 55 ploča za godinu i po dana. Njne glas se čuo van granica tadašnje Jugoslavije - od Budimpešte, preko Beča i Berlina do Pariza.

Njen privatni život je bio na meti novinara koji su je pratili u stopu. Firme su organizovano dolazile na njene nastupe i trošile do zadnje pare kako bi joj platili da peva čak i po deset puta jednu te istu pesmu.

Fatalna je bila i za muškarce koji su se razvodili verujući da će biti sa njom.

Sve je ipak krenulo nizbrdo kada joj je umrla ćerka 1936. godine. Tu tragediju nikad nije prebolela, a i sama je isticala da joj je to uništilo život. Tada se povlači u Bijeljinu gde joj je živela majka.

Početkom šeste decenije prošlog veka se vraća u Beograd gde je nastupala u kafanama, ali to je bila samo bleda senka one stare zvezde.

Umrla je u staračkom domu u Banji Koviljači 1982. godine, a jedan sokak u Bijeljini nosi njeno ime.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.