Muzika kao lek - poboljšava raspoloženje i olakšava naše boljke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2020, 06:32

Muzika kao lek - poboljšava raspoloženje i olakšava naše boljke

Postoji mnogo faktora koji utiču na naše zdravlje i sveukupno stanje organizma, a jedan od saveznika je i muzika. Sprovedena su različita istraživanja o tome kako ona poboljšava naše raspoloženje i makar malo olakšava pojedine boljke.

Možda muzika baš i nije lek, ali postoji nešto u tome kada je slušamo što naprosto opušta svaku ćeliju našeg organizma i samim tim ga čini jačim u svakom smislu.

To ima veze i sa raspoloženjem i sa stresom, ali nije sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tako jednostavno.

Promena raspoloženja

Muzika prilično utiče na naše raspoloženje, tako da nikada ne treba slušati onu koja je potpuno u suprotnosti sa tim kako se trenutno osećamo. Svejedno, ona može da nas oraspoloži kada smo tužni i umiri kada smo nervozni i pod pritiskom. Treba samo pronaći balans u promeni koju želimo da ostvarimo i potom se prepustiti ritmu.

Osećaj zajedništva

Ponekad se naprasno osetimo usamljeno i potrebno nam je da to prekinemo, a ne znamo kako. Muzika koja govori o temama koje su nama bitne ili zanimljive u tom trenutku pomaže da se ne osećamo sami, već da shvatimo da nas još neko razume i ima slična mišljenja i stavove kao mi. Tada kao da ponovo postajemo deo sveta od koga smo se pomalo otuđili.

Protiv nesanice

Ima raznih načina za borbu protiv insomnije, a jedan od njih je i slušanje lagane muzike predveče. Istraživanje je pokazalo da određene vrste muzike mogu dovoljno da vas opuste kako biste lakše uplovili u san. Za to se preporučuju balade, muzika sa laganim klavirskim deonicama, ili klasika.

Smanjuje stres

Možda i najpoznatiji pozitivni efekat muzike je što nam pomaže kad smo nervozni, ljuti i uopšte pod pritiskom. Ona smanjuje nivo hormona stresa kortizola i tako pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti. Zbog toga je dobro imati nekoliko omiljenih plejlista spremnih za posebno naporne i stresne dane.

Pomaže procesuiranje emocija

Često se dešava da nesvesno potiskujemo osećanja i pojedine probleme i ne želimo da razmišljamo o njima. Slušanje muzike može da pomogne u tome da ih procesuiramo i razmislimo o njima dok razmišljamo o rečima pesama. Nakon toga, čini se kao da nam je pao teret sa srca i osećamo olakšanje i osveženje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Muzika kao lek - poboljšava raspoloženje i olakšava naše boljke

Izvor: OkRadio.rs, 18.Jul.2020

Postoji mnogo faktora koji utiču na naše zdravlje i sveukupno stanje organizma, a jedan od saveznika je i muzika. Sprovedena su različita istraživanja o tome kako ona poboljšava naše raspoloženje i makar malo olakšava pojedine boljke. Možda muzika baš i nije lek, ali postoji nešto u tome...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.