Muzej savremene umetnosti spreman za otvaranje

Izvor: RTS, 16.Okt.2017, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej savremene umetnosti spreman za otvaranje

Posle 10 godina i više puta najavljivanog otvaranja, Muzej savremene umetnosti konačno bi trebalo da otvori vrata 20. oktobra. Svih ovih godina obnavljali su se depoi, radionice, ateljei za konzervaciju, krov, enterijer, instalacije i fasada. Za svečano otvaranje rekonstruisane zgrade, Vlada je izdvojila oko 30 miliona dinara. RTS-u je dozvoljeno da prvi snimi unutrašnjost.
Devetog februara 2015. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sat koji je postavio tadašnji ministar kulture Ivan Tasovac trebalo je da odbrojava sate do otvaranja Muzeja savremene umetnosti 20. oktobra iste godine. Brojanje se odužilo još dve godine.

Za deceniju, koliko muzej ne radi, menjali su se projekti, građevinska preduzeća i čak pet ministara kulture.
"Mislim da ćemo biti jako iznenađeni kako sada izgleda. To je bila jedna opsežna, to je jedna fantastična zgrada koja ponovo počinje da živi. Mi smatramo da smo bili referentna ustanova toliko godina, u ovom regionu, čak i van regiona, i računamo da ćemo to sa otvaranjem muzeja ponovo postići", rekao je direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada.
Ovaj muzej prikuplja, čuva, proučava i publikuje jugoslovensku i srpsku umetnost od 1900. godine. Kolekcija broji više od 8.000 umetničkih ostvarenja. Za novu postavku "Sekvence" odabrano je tri stotine.
"Prvi put će biti uključena imena mlađih umetnika, to jest, dela savremene tekuće scene. Posebno bih istakla da će tu biti umetnici iz regiona, znači strani umetnici, gde se na neki način nagoveštava novi pravac kretanja u formiranju budućih zbirki savremenog muzeja", kaže kustoskinja izložbe Mišela Blanuša.
Zgrada Muzeja urađena je po projektu Ivana Antića i Ivanke Raspopović 1965. godine. Za upravnika je imenovan njegov inicijator i osnivač Miodrag B. Protić.
"Muzej savremene umetnosti jeste tvorevina jugoslovenska i sve što se nalazi u muzeju što se baštini iz bivše zemlje koja se zvala Jugoslavija. Naravno, tu ima i akvizicija, naravno iz Srbije, a smatramo da ne smemo da pobegnemo od te osnovne namere koju je Milan B. Protić zamislio kada je zamišljao taj muzej sa sve onim mukama koje je prolazio da se to ružno pače, kako su ga tada zvali, tu zgradu, otvori", ističe Slobodan Nakarada.
Muzej savremene umetnosti počeo je da radi 20. oktobra 1965. Otuda namera da se tog datuma, posle decenije, opet otvori. Prvih sedam dana radiće non-stop, a ulaznice se neće naplaćivati.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti 20. oktobra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2017, 13:10

Muzej savremene umetnosti biće otvoren posle deset godina, 20. oktobra, čime ćemo uz niz drugih manifestacija obeležiti jubilej – 73 godine od oslobođenja Beograda, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali...Otvaranje ovog muzeja biće potpuno neuobičajeno i trajaće sedam dana...To će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.