Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske otvara se 25. maja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2019, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske otvara se 25. maja

Novi Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj, biće otvoren 25. maja u prisustvu patrijarha Irineja, ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića, predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića i drugih visokih zvanica.

U decembru 2016. godine Vlada Mađarske je posebnom odlukom, preko Ministarstva za ljudske resurse, obezbedila sredstva za prioritetne projekte Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj, dotaciju u iznosu od 1,6 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << forinti (više od pet miliona evra).

Od tog iznosa, 750 miliona forinti (oko 2,5 miliona evra) bilo je namenjeno obnovi kompleksa Preparandije (nekadašnje učiteljske škole) u kome je po završetku radova smešten Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske.

U 2018. godini Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je iznosom od pet miliona dinara sufinansiralo uređenje muzejskog izložbenog prostora, a u 2019. obezbeđena su nedostajuća sredstva u iznosu od 330.000 evra za završetak radova u okviru obnove i adaptacije zgrade novog Crkvenog muzeja u Sentandreji.

Iz Ministarstva kulture naglašavaju da je reč o najvažnijem projektu u oblasti kulture u regionu u ovoj godini, i da Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji predstavlja važno svedočanstvo o prisustvu srpske kulture na prostoru Eparhije budimske pre i nakon Velike seobe Srba 1690.

Nova stalna izložbena postavka će sadržati vredna umetnička dela, na čijem prikupljanju su posvećeno radili Galerija i Biblioteka Matice srpske iz Novog Sada.

Vizuelni identitet celokupnog izložbenog prostora, kao i osmišljavanje koncepcije stalne izložbene postavke realizuje se u saradnji sa Galerijom Matice srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.