Dan Muzeja Nikole Tesle: U planu putujuće izložbe u Saragosu, Sevilju, Valensiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2022, 05:14

Dan Muzeja Nikole Tesle: U planu putujuće izložbe u Saragosu, Sevilju, Valensiju

Muzej Nikole Tesle svečano je obeležio svoj dan, odnosno 70 godina od osnivanja kao jedinstvene ustanove koja čuva zaostavštinu čuvenog naučnika i izumitelja srpskog porekla.

U ispunjenom prostorijama muzeja pred brojnim novinarima i zvanicama demonstrirana je upotreba nekoliko eksponata, a u svom obraćanju direktorka Ivona Jevtić je istakla značaj 70. godišnjice "od osnivanja najznačajnijeg muzeja u Srbiji".

Zalaganjem Save Kosanovića lična ostavština i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predmeti Nikole Tesle (1856-1943) su 1951. godine preneti u Beograd, a Vlada Jugoslavije je 5. decembra 1952. donela Rešenje o osnivanju Muzeja Nikole Tesle, koji je otvoren za posetioce 1955. godine.

Muzej u Beogradu jedini čuva originalnu ličnu zaostavštinu Tesle, koju čine vredne kolekcije od preko 160.000 dokumenata, oko 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, više od 1.500 fotografija i staklenih ploča, kao i preko 1.000 planova i crteža.

Jevtić je podsetila da je u predpandemijskoj 2019. ova ustanova, u malom prostoru zdanja u Krunskoj ulici, imala oko 150.000 posetilaca, a ove godine ih očekuju oko 130.000, dok tim muzeja čini "čaroliju dočekujući posetioce sa svih kontinenata".

Pored toga što posetioci u beogradskom muzeju mogu mnogo toga da nauče i vide, Jevtić je pomenula njihove brojne putujuće izložbe, između ostalog, u Šangaju, Buenos Airesu, Parizu, Beču, nedavno u Madridu i preko nekoliko dana u Pragu.

Kako je najavila, očekuju se ove godine posete Saragosi, Valensiji, Sevilji, Majamiju i Vašingtonu.

"Tesla je važio za čoveka koji je bio usamljenik. Ali on to i nije bio. Bio je deo kulturne elite i rado viđen gost na manifestacijama. Ceo život je posvetio jednoj ideji i misiji - da pomogne čovečanstvu", podsetila je Jevtić.

U svom obraćanju, državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović je podsetio da obeležavamo "sedam decenija ustanove koja čuva sećanje na jednog od najblistavijih umova čovečanstva".

Prema njegovim rečima, Dan Muzeja Nikole Tesle je prilika da evociramo uspomene na Teslu i prisetimo se njegovog besmrtnog dela koje presudno uticalo na razvoj savremene civilizacije.

Podsetivši da je Muzej Nikole Tesle naš najposećeniji muzej, Ivanović je naglasio da je to centar interesovanja naučnika i istraživača iz sveta, ali i trajna spona između Srbije i Tesle, koji je "uvek isticao svoje srpsko poreklo", a 1892. je u Beogradu dočekan uz najviše počasti.

Maja Gojković čestitala 70 godina postojanja Muzeju Nikole Tesle

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je čestitku povodom obeležavanja 70 godina Muzeja Nikole Tesle.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da svim zaposlenima u Muzeju Nikole Tesle čestitam važan jubilej sedam decenija Muzeja, koji čuva sećanje na srpskog naučnika i jednog od najblistavijih umova čovečanstva. Od 1952. godine, kada je doneta odluka o formiranju ove po svemu jedinstvene institucije kulture ne samo u Srbiji, već i svetu, ova ustanova kulture ima nezamenjivu ulogu u očuvanju Teslinog nasleđa, a time i srpskog kulturnog nasleđa" napisala je Gojković u čestitki.

Kako je ministarka navela "Muzej Nikole Tesle je nezaobilazno mesto susreta za sve poštovaoce Teslinog lika i dela, kao i sve one znatiželjne ljubitelje nauke i kulture, budući da svedoči o blistavim idejama, patentima i naučnim dostignućima kojima je išao ispred svog vremena i promenio do tada poznati svet"

"Srbija ima mnogo razloga za ponos što čuva sećanje na jednu od najznamenitijih ličnosti u istoriji čovečanstva. Ta odgovornost nije obaveza isključivo prema Tesli, već i nama samima i svim budućim generacijama. Uverena sam da ćete i u godinama pred nama nastaviti da na najbolji način, predanim i posvećenim radom, predstavljate vrednu zaostavštinu domaćoj i svetskoj javnosti" piše Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JUBILEJ: Muzej Nikole Tesle proslavlja 70 godina od osnivanja

Izvor: DobreVesti.rs, 05.Dec.2022

 Muzej Nikole Tesle proslavlja danas 70 godina od osnivanja.. .  . Osnovan kao prvi tehnički muzej u Jugoslaviji, jedni je muzej koji čuva originalnu ostavštinu Nikole Tesle..  . Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu, kao...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.