Muzej Jugoslavije vam pruža priliku da vaše uspomene postanu deo muzejske postavke

Izvor: RTS, 07.Apr.2020, 19:04

Muzej Jugoslavije vam pruža priliku da vaše uspomene postanu deo muzejske postavke

Muzej Jugoslavije, u okviru aktuelnog onlajn programa pod nazivom #OSTANIUMUZEYU, pokreće mini-projekat #YUDOM i poziva publiku da u svojim kućama pronađe predmete iz jugoslovenskog perioda i uključi se u kreiranje zajedničke virtuelne izložbe.
Muzej Jugoslavije je uputio pozv svima koji žele da se priključe ovoj virtuelnoj izložbi u nastajanju u okviru programa #OSTANIUMUZEYU, da zabeleže neki predmet koji potiče iz jugoslovenskog perioda kamerom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podele fotografiju na društvenim mrežama koristeći #YUDOM i pritom označe (taguju) Muzej Jugoslavije.

„Verujemo da je svako od nas ovih dana spremajući kuću pronašao poneki predmet koji datira iz jugoslovenskog perioda. Limenu kutiju C kafe u kojoj je stajala vegeta, belu šolju s plavom bordurom, Iskrin telefon, dedine značke iz preduzeća, mamine espadrile kupljene u Trstu", poručuju iz Muzeja Jugoslavije.
Tim kustosa iz Muzeja doprineće akciji tako što će objaviti fotografije predmeta koji su pripadali jugoslovenskoj svakodnevici, a sada su deo muzejske kolekcije.

Mnogi od izabranih upotrebnih predmeta i međunarodno su prepoznatljivi, poput višestruko nagrađivanog dizajna telefona ETA Davora Savnika za fabriku „Iskra", koji je čak i uvršten u kolekciju Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku.
„Negujemo participativni pristup dopunjavanju kolekcije, i to je metodologija koju nastojimo da primenimo gotovo na svakoj izložbi. Imajući u vidu da je jugoslovensko nasleđe i dalje prisutno u svakodnevnom životu, pozivamo zajednicu da se oproba u kustoskom poslu i bude deo tima koji realizuje ovu virtuelnu postavku", pojašnjavaju zamisao projekta iz Muzeja Jugoslavije.
Deo predmeta koje su izabrali kustosi i kustoskinje Muzeja Jugoslavije za #YUDOM nisu izloženi u okviru stalne postavke i publika će u okviru ovog projekta imati prilike da ih prvi put vidi u virtuelnom okruženju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Virtuelna izložba Muzeja Jugoslavije "Priključite se akciji #YUDOM"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2020, 06:32

Muzej Jugoslavije u okviru aktuelnog onlajn programa pod nazivom #OSTANIUMUZEYU pokreće mini-projekat #YUDOM, koji poziva publiku da pronađe jugoslovensko nasleđe u svojim kućama i uključi se u kreiranje participativne virtuelne izložbe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.