Muzej Jugoslavije u 2019. godini posetilo 130 hiljada ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej Jugoslavije u 2019. godini posetilo 130 hiljada ljudi

Muzej Jugoslavije otvorio je obnovljeni prostor objekta Muzej 25. maj izložbom "Devedesete: Rečnik migracija", kazala je Neda Knežević direktorka muzeja na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama ove institucije.

Prema njenim rečima Muzej Jugoslavije završiće 2019. godinu sa više od 130 hiljada posetilaca.

"Poslednjeg vikenda oktobra Muzej Jugoslavije imao je više od 2700 posetilaca, čime je oboren dotadašnji rekord ove institucije. Najposećeniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << meseci tokom 2019. bili su maj i oktobar, a u muzej dolazi sve veći broj mladih turista iz Evrope", kazala je Knežević.

Kada je reč o upravo završenoj obnovi enterijera objekta Muzej 25. maj, koji je deo kompleksa Muzeja Jugoslavije, Knežević kaže da je tim koji je bio zadužen za planiranje i izvođenje radova, nastojao da sačuva njegov autentični izgled, originalno rešenje Mihaila Mike Jakovića, arhitekte i neimara nekih od najznačajnijih objekata posleratnog, socijalističkog Beograda.

"Zahvaljujući tome, Muzej 25. maj nastavlja da bude jedan od najprepoznatljivijih i najatraktivnijih prostora za izlaganje u Beogradu", kazala je Knežević.

Govoreći o predstojećim projektima u Muzeju kažu da će u decembru iz štampe izaći zbornik radova, proistekao iz programa muzeja "Razgovori o Jugoslaviji", u kojem gotovo 40 autora iz zemlje i regiona na 350 strana daje odgovore na pitanja: "Zašto se baviti Jugoslavijom“, "Kako se baviti Jugoslavijom", "Da li su nam potrebne jugoslovenske studije".

Zbornik su uredili Ildiko Erdei, etnološkinja i antropološkinja sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Branislav Dimitrijević, istoričar i teoretičar umetnosti sa Visoke škola za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu i Tatomir Toroman, etnolog i antropolog, kustos Muzeja Jugoslavije.

Otvaranje izložbe "Projekat Jugoslavija" Ane Adamović i Milice Pekić zakazan je za 17. decembar u Muzeju Jugoslavije.

Postavka se sastoji od video radova - odabranih intervjua koji su rađeni sa stotinu sagovornika različitih uzrasta i profila, iz zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države.

Izložba predstavlja završnicu istoimenog projekta, koji je rezultat višegodišnje saradnje Muzeja Jugoslavije i "Kioska - platforme za savremenu umetnost"

Početak 2020. godine obeležiće više pratećih programa u okviru izložbe "Devedesete: Rečnik migracija".

Tim Muzeja Jugoslavije nastaviće rad na stalnoj postavci, a obeležiće i 75 godina od pobede nad fašizmom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Devedesete: Rečnik migracija" – od adrese, kofera, do tuge

Izvor: RTS, 06.Dec.2019, 09:29

Prvi put nakon otvaranja Muzej "25. maj" infrastrukturno je obnovljen. U adaptiranom prostoru otvorena je postavka "Devedesete: Rečnik migracija". . Jedan od objekata u sastavu Muzeja Jugoslavije – Muzej "25. maj" sagrađen...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.