Izvor: RTS, 22.Okt.2020, 05:59

Mladi niški pisac Meti Kamberi – život na ulici pretočen u "Grad bola"

Knjiga "Grad bola", 19-godišnjeg niškog pisca Metija Kamberija, jedna je od najvećih književnih senzacija ove godine. U njoj iznosi potresne detalje o životu na ulici i u siromašnim romskim mahalama.
Meti Kamberi je godinama živeo i prosio na ulici. Promenio je tri hraniteljske porodice i živeo u domu kada je sa 12 naučio da čita i piše. To mu je, kaže, otvorilo novi svet, a svoj život pretočio je u "Grad bola".

"Samo sam seo i počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da pišem, ali ja sam pisao ono što živim, tako da sam bio pun toga i samo hteo da izrazim i sve to pretvorim u reči. Lakše mi je svakako", rekao je Kamberi.
Knjiga je prodata u skoro 3.000 primeraka i naišla je na odlične ocene stručne javnosti i kolega.
"Za razliku od nas drugih pisaca koji pišemo fikciju, Meti Kamberi je pisao o svom životu, a izgleda da život zaista piše romane", objasnio je pisac Branislav Janković.
Meti već nekoliko godina radi i u volentorskom timu Ujedinjenih nacija u Srbiji.
"Metijev roman pokazuje da je ono što život donese i neka primarna porodica iz koje potičemo, mnogo više od nacionalnosti. To je više splet životnih okolnosti", navodi volentarka UN u Srbiji Monika Ajvazović.
Kamberi oca nikada nije upoznao a majka ga je napustila, i kaže da mu zato nedostaje ljubav.
Na ulici je naučio i neke korisne stvari.
"Mislim da sam ranije sazreo od moje generacije i naučio sam te ulične kodekse, pre svega da budem moralan, čestit, veran, pošten, iskren, iako to ljudima deluje kao da sam uličar, pravarant, ovakav i onakav, ali ne", istakao je ovaj mladi pisac koga život nije mazio.
Meti knjigu prodaje sam, preko sajta. Za naredno leto najavljuje nastavak svoje životne priče i novi roman pod nazivom "Grad greha".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.