Miro Vuksanović : Književnost Dubrovačke republike je istovremeno i hrvatska i srpska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 15:21

Miro Vuksanović : Književnost Dubrovačke republike je istovremeno i hrvatska i srpska

Glavni i odgovorni urednik Antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti" akademik Miro Vuksanović reagovao je na saopštenje Matice hrvatske koja je optužila Maticu srpsku za "prisvajanje" hrvatske književne baštine, zbog objavljivanja dela Marina Držića u pomenutoj ediciji.

Vuksanović je istakao da književnost koja je nastajala u Dubrovačkoj Republici, po specifičnim osobinama i jezičkoj osnovi štokavskog narečja, ima dvojnu pripadnost, "da je istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i hrvatska i srpska".

"Takvo krajnje pomirljivo stanovište proističe iz naučnih radova istoričara književnosti među kojima su ugledni Dubrovčani Milan Rešetar i Petar Kolendić. Zato smo u Antologijsku ediciju 'Deset vekova srpske književnosti', koju je objavio Izdavački centar Matice srpske, uvrstili poeziju starog Dubrovnika, kao i knjige (Ivana) Gundulića i Držića", kaže urednik edicije.

On napominje i da su takođe uvršteni i Ivo Ćipiko, Ivo Vojnović, Vladan Desnica i drugi Srbi iz Hrvatske čije delo pripada i srpskoj i hrvatskoj književnosti.

"Takva pitanja bolje rešava nauka od politike", rekao Vuksanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.