Mira Furlan je bila plemkinja, Volela je more, Čista duša

Izvor: B92, 11.Maj.2021, 16:06

"Mira Furlan je bila plemkinja", "Volela je more", "Čista duša"

Komemoracija velikoj glumici Miri Furlan održana je danas na Sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je, u jednom periodu, bila pridruženi član.

Nakon minuta ćutanja, na platnu su se smenjivali kadrovi iz predstave "Pozorišne iluzije", poslednje koju je Mira Furlan odigrala u JDP 1991. godine, kao i deo njenog intervjua u kojem je govorila o odlasku i igranju.

Prisutnima se putem video-snimka obratio i Žarko Laušević, koji je o Miri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Furlan govorio sa mnogo emocija.

Svet plače zbog Mire Furlan: "Počivaj u miru i spavaj u svetlosti"

"Mira i ja smo puno radili zajedno i drugovali. Priču o tom radu glumci neminovno prepuštaju drugima - kritičarima, publici, da nas dižu u nebesa, šalju u amatere, vraćaju tamo odakle smo došli", kazao je Laušević i dodao da su suze lična stvar.

"Prva suza ovde, na ovoj sceni sa njom - Mirom Furlan, suze sviju nas na početku našeg rođenog rata. Bila je to premijera naših 'Pozorišnih iluzija'. A ubrzo potom je usledila suza zbog naših raspršenih životnih iluzija. Mira je morala da ode. Suze zajedno, ovde sa njom, na sceni, suze cele sale našeg voljenog pozorišta, čijim imenom nismo prestali da se dičimo i posle sopstvenih umiranja pod ovim korovom" kazao je Laušević.

Šerbedžija: "Mira je bolovala neizlečivo i dugo, bila je u komi"

On se prisetio da je zajedno sa Mirom Furlan tamo daleko pustio suzu zbog novih susreta, ali i njihovih izmenjenih života.

"Eto, kao da nam nije bilo suđeno da osušimo obraze", kazao je Laušević.

Slavni glumac poručio je da je Mira Furlan bila plave krvi.

"I na sceni i van scene. I kad bi i briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj je potkazivala. Nije je mogla uniziti nijedna uloga, nijedna životna situacija. Osmeh. Idemo dalje. Plemkinja. Posle tog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid. Mislim da se i smrt postidela", kazao je Laušević.

Anita Mančić i Jasna Ðuričić pročitale su odlomak iz autobiografije Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu ili priče o pripadanju".

Glumac Voja Brajović je istakao da je bilo privilegija raditi sa takvom umenticom i ličnošću, koja je imala zaduženje da se bori za pravdu i istinu, a opet da doživi takvu nepravdu.

"Borac protiv fašizma, deoba", rekao je Voja i potom pročitao pesmu "J..o vas jezik" Fride Šarar istakavši da veruje "da bi Mira htela da je pročita".

Mira Furlan o "Lepoti poroka": "Režiseri nisu znali šta da rade sa glumicama, osim da ih skidaju"

Reditelj Goran Marković naglasio je da je Miri Furlan uspelo nešto što retkima odavde uspeva:

"Da od nule napravi karijeru u Americi i ostane nepromenjena", kazao je Marković.

Glumac Predrag Miki Manojlović se prisećao navika Mire Furlan.

"Volela je Verdija, Mocarta, Čajkovskog, Net King Kola, Rolingstonse, Marlija, Vana Morisona, bluz. Uživala je u istinskom rokenrolu i pravi rokenrol. Kao i o svemu što je interesuje, znala je sve o Leonardu Koenu... Puno su joj značile pesme Vlade Divljana...", kazao je Manojlović i dodao da je iznad svega volela more.

"Ono necivilizovano, istinsko more. Cenila je prijateljstvo. Mira je ogromna glumica. Slobodnih misli, bez kalkulacija i pisac ogromnog vokabulara. Odgovore ima, ali ih retko daje. Uranja u bit ovog paklenog raja u kom živimo. Za nju ne postoji pravilo koje Branko Miljković zove osrednjost", kazao je Manojlović.

Olja Bećkovć, prijateljica Mire Furlan, rekla je da je bila čista duša.

"Kad sam prvi put videla taj oblak koji se predstavio kao Mira Furlan, videla sam kako izgleda duša… Poslednji susret kad je snimala film za koji su mi rekli da je njen poslednji. Ne postoji poslednji film Mire Furlan. Ovo danas nije komemoracija, nego predstava o komemoraciji jedne duše", kazala je Olja Bećković.

Današnjem oproštaju od čuvene umetnice prisustvovali su Anica Dobra, Rada Ðuričin, Jelena Stupljanin, Branko Cvejić i mnogi drugi.

Mira Furlan preminula je u januaru ove godine u 65. godini od posledica virusa Zapadnog Nila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.