Ministri iz regiona oduševljeni Muzejom savremene umetnosti

Izvor: RTS, 20.Okt.2017, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri iz regiona oduševljeni Muzejom savremene umetnosti

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišao je večeras Muzej savremene umetnosti sa ministrima kulture Makedonije i Albanije, Robertom Alagjozovskijem i Mirelom Kumbarom Furhi, državnim sekretarom Ministarstva kulture Crne Gore Sandrom Đurbuzović i pomoćnikom ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanjom Đaković.
Vladan Vukosavljević je primetio da će renovirana zgrada Muzeja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << savremene umetnosti sa svojim tehničkim kapacitetima biti mesto gde će se izlagati kvalitetna dela iz čitavog sveta.

"Moramo malo da se pravimo važni pred svojim susedima i za to imamo ozbiljan razlog", istakao je Vukosavljević u izjavi Tanjugu.
Najavio je intenzivnu saradnju sa zemljama u regionu i ističe da kultura spaja, omogućava ljudima da se bolje razumeju i predstavlja "melodiju koja se čuje iznad buke svakodnevice".
Ministarka kulture Albanije Mirela Kumbaro Furhi rekla je Tanjugu da joj se sviđa što Muzej savremene umetnosti "nije samo novi muzej ili obnovljen stari muzej, već prostor bez granica".
"Imamo umetnike iz čitave Jugoslavije, koji su živeli u Srbiji, Hrvatskoj ili Parizu i svi zajedno su ovde okupljeni zbog umetnosti. Umetnost i kultura za mene su prostor bez granica koji treba da gradi mostove, bez obzira na državu ili boju pasoša", istakla je Kumbaro Furhi.
Navodi da je sa ministrom Vukosavljevićem razgovarala o organizovanju izložbe dela savremenih albanskih umetnika i podsetila da je sa srpskim kolegom početkom godine potpisala ugovor o saradnji.
Ističe da trenutno intenzivno radi na konkretnoj realizaciji onoga što je predviđeno ugovorom, zbog čega je ranije danas posetila i Narodno pozorište u Beogradu, gde je razgovarala sa upravnikom Dejanom Savićem o gostovanju Nacionalnog baleta iz Tirane.
Ministar Makedonije Robert Alagjozovski ističe za Tanjug da je izložba "'Sekvence' umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti" impresivna i da ga posebno raduje što je koncept "jugoslovenski", jer je to veoma bitno za međusobne odnose zemalja u regionu.

"Mislim da je Muzej savremene umetnosti uradio veliku stvar i da sumira sve što se na ovim prostorima dešavalo", rekao je Alagjozovski, ocenivši da su muzeji savremene umetnosti ključne institucije kulture.
Kada je reč o saradnji u regionu, Alagjozovski se nada da će pronaći mehanizam koji će omogućiti trajnu saradnju između zemalja, možda kroz neki fond po ugledu na Višegradski ili fond nordijskih zemalja.
Pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković je oduševljena ogromnim prostorom Muzeja savremene umetnosti, kao i fundusom koji ima.
"Jako je interesantno što imamo priliku da vidimo dela umetnika iz celog regiona i mislim da bi svaki muzej u okruženju pozavideo Muzeju savremene umretnosti na fundusu kojim raspolaže", istakla je Đakovićeva u izjavi Tanjugu.
Primetila je veliko interesovanje građana koji su sa oduševljenjem dočekali otvaranje Muzeja savremene umetnosti posle 10 godina.
Državna sekretarka Ministarstva kulture Crne Gore Sandra Đurbuzović navodi da je ushićena što je "najveći jugoslovenski muzej doživeo svoju renesansu" i da je kao umetnica oduševljena izložbom.
Muzej savremene umetnosti je posle jedne decenije danas otvorio vrata za posetioce koji od 10 sati jutros obilaze renovirano zdanje na Ušću.

Prema podacima MSU-a tokom dana izložbu je pogledalo više od 2.000 ljudi, a i večeras je u Muzeju bilo vrlo živo.
Posetioci svih generacija razgledali su postavku preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas, a doživljaj je upotpunio kamerni ansambl Beogradske filharmonije koji je zajedno sa austrijskim kompozitorom Hajncom Karlom Gruberom izveo svojevrsni muzički performans.
Tokom izvođenja delova kultne kompozicije "Frankenštajn", Gruber je filharmoničarima dodelio igračke kao drugi instrument te su se u orkestru našla plastična creva, "cvrkutavci", čegrtaljke, automobilske sirene, melodike, igračka saksofon, trubice i klavir, papirne kese, blok flaute.
Muzej su jutros obišli i premijerka Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, mnogobrojni ambasadori, predstavnici inostranih kulturnih centara, zatim ustanova kulture, umetnici, ali i mnogi mladi ljudi koji su prvi put ušli u impozantnu zgradu na Ušću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.