Milka Stojanović među sto najboljih muzičara sveta

Izvor: RTS, 08.Dec.2017, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milka Stojanović među sto najboljih muzičara sveta

Međunarodni biografski centar u Kembridžu ponovo je, posle 10 godina, uvrstio prvakinju Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, primadonu Milku Stojanović, među sto najboljih muzičara sveta.
U saopštenju te institucije, između ostalog, navedeno je da Milka Stojanović, kao nosilac ovog prestižnog priznanja, može biti sigurna "u svoje mesto u istoriji i zadovoljna činjenicom da njen rad nije samo primećen, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već i priznat kao izvanredan".
U svakoj godini samo sto najboljih svetskih muzičara iz svih disciplina ima priliku da se nađe na ekskluzivnoj listi, a Milka Stojanović je prvi put bila uvrštena 2007. godine.
"Milka Stojanović potvrđuje eruptivnu glasovnu snagu i istovremeno predstavlja demonstraciju pravog pevačkog čuda...Ona peva čudesno, precizno i muzikalno. Njen glas je kao kanon u službi najčistije pevačke škole, obojen nezadrživim temperamentom...Odavno nismo čuli pevača ovakvih kvaliteta...", samo su neki od zapisa inostranih kritičara koji su pratili nastupe primadone tokom njene bogate karijere.
Stojanovićeva (80) je debitovala u ulozi Amelije u Verdijevoj operi "Bal pod maskama" i u prvih nekoliko sezona otpevala gotovo sve najznačajnije uloge repertoara dramskog soprana.
Nastupala je na svim značajnim operskim scenama sveta. U Narodnom pozorištu je debitovala 1960, a od 1967. bila je nekoliko godina u Metropoliten operi u Njujorku, a zatim ponovo u srpskom nacionalnom teatru do 1993. godine.
Prema sopstvenom priznanju, na nju su najveći uticaj imali otac i ujak (Branislav Vojnović, upravnik Narodnog pozorišta 1935-1939), a učestvovala je u prvom izvođenju u Srbiji Verdijevih opera "Nabuko" i "Atila" i Belinijeve "Norme".
Dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima je i "Golden Voice" koje joj je dodelio njujorški časopis "Opera News" na osnovu mišljenja stručne javnosti i operske publike, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka.
Sto najboljih muzičara sveta, koje je odabrao Međunarodni biografski centar u Kembridžu, dobiće medalju ograničene serije, dizajniranu od strane tvoraca kraljevskih simbola za svetske monarhije i iluminirani sertifikat, štampan u punom koloru na najfinijem pergamentu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Milka Stojanović među sto najboljih muzičara svijeta

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2017

​Međunarodni biografski centar u Kembridžu ponovo je, poslije 10 godina, uvrstio prvakinju Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, primadonu Milku Stojanović, među sto najboljih muzičara svijeta...U saopštenju te institucije, između ostalog, navedeno je da Stojanović, kao nosilac ovog prestižnog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.