Miki Manojlović kao Kralj Lir 17. oktobra u JDP

Izvor: B92, 19.Sep.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miki Manojlović kao Kralj Lir 17. oktobra u JDP

Predstava Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba Kralj Lir Vilijama Šekspira u režiji Januša Kice gostovaće na Sceni „Ljuba Tadić” 17. oktobra. Ovo je nastavak saradnje koja je 2015. godine, posle skoro tri decenije, uspostavljena između HNK i JDP-a.

Šekspirov Kralj Lir izazov je za sve pozorišne umetnike, a problemi i pitanja koja tekst postavlja su večni. Šta se događa kada čovek poludi od izneverenih nada? Kada odustane jer je izgubio ne vlast, već sve iluzije? >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kada umre slomljenog srca pošto shvata da su njegeve greške odvele nevine u smrt? Kicin Lir traga za onim unutra, za slomom i ludilom čoveka koji je ovde u prvom planu, više kao čovek nego kao kralj. Borba za vlast koje se svojevoljno odrekao tek je okvir za ličnu tragediju, starost, ludilo, slom. To je Lir zagledan u samog sebe.

Ulogu Kralja Lira tumači Miki Manojlović a pored njega u predstavi igraju: Ana Begić, Iva Mihalić, Jadranka Đokić, Milan Pleština, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Goran Grgić, Krešimir Mikić, Ivan Glowatzky, Silvio Vovk, Luka Dragić, Alen Šalinović, Damir Markovina, Ivan Jončić, Ivan Colarić i Ugo Korani.

Poljski reditelj Januš Kica je završio teatrologiju na Univerzitetu u Krakovu. Godine 1981, po završetku studija, odlazi u Zapadnu Nemačku. U Kelnu upisuje studije teatrologije i Istorije umetnosti. Godine 1990. prvi put režira u ZeKaeM-u u Zagrebu i tada počinje njegova kontinuirana saradnja sa pozorištima u glavnom gradu Hrvatske. Pored Nemačke i Hrvatske, režirao je u Austriji (Beč) i u Sloveniji (Celje, Maribor, Nova Gorica, Piran), a najviše u SNG-u u Ljubljani. Kica je u Zagrebačkom pozorištu mladih postavio komad Biljane Srbljanović Skakavci. Dobitnik je brojnih priznanja.

Scenografiju za predstavu Kralj Lir radili su Studio NUMEN i Ivana Jonke koji su JDP-u potpisali scenografije za predstave Metamorfoze, Hamlet i Ajnštajnovi snovi.

Ulaznice za predstavu Kralj Lir već su u prodaji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.