Memorijalana izložba slika Ljubomira Ljubiše Tanaskovića

Izvor: RTS, 15.Mar.2019, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorijalana izložba slika Ljubomira Ljubiše Tanaskovića

U kući Đure Jakšića otvorena je Memorijalana izložba slika Ljubomira Ljubiše Tanaskovića, direktora prištinske Galerije umetnosti. Do dolaska Misije Ujedinjenih nacija ovaj umetnik i kulturni pregalac živeo je i stvarao u Prištini. Postavka je realizovana u saradnji sa Domom kulture u Gračanici.
Nesvakidašnja prilika da se ljubitelji likovnih umetnosti upoznaju sa stvaralačkim opusom slikara Ljubiše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanaskovića. Iznedren nadomak prizrenske zadužbine cara Dušana, Svetih Arhangela, likovno obrazovanje, osim u Pećkoj Školi za primenjenu umetnost, stiče i na Nacionalnom fakultetu lepih umetnosti u Lionu.

"Dela koja su ovde izložena 90 odsto su meni poznata. Tu je onaj pariski deo izložbe kada je najviše stvarao. Tu je Ljubiša postigao ono što je hteo. To što je ostavio iza sebe je dosta poznato i prepoznatljivo", navodi Toma Trifić, profesor Akademije likovnih umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.
Tanasković je magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Prištini u klasi čuvenog profesora Hilmije Ćatovića.
"Ljubiša je zaista poneo sva moguća iskustva, znanja koja je naravno primenjuje na svojim delima i za njim je ostao zaista jedan veliki opus", ističe Irina Šantrić Černjavski, akademska slikarka.
Sa genom rodne Sredske nedaleko od Dušanovog Prizrena u Metohiji, umetničkim delima, ali i radom u Galeriji umetnosti u Prištini, Tanasković je pokazivao kako se voli i čuva viševekovno kulturno nasleđe, ne samo srednjovekovne Srbije.
"Na prvom mestu obojen je bojama Kosova i Metohije. Onim bojama koje taj prostor definišu. One se oslikavaju u većini modernih i savremenih slikara Kosova i Metohije. Ima tog traga koji bi se mogao nazavati – prištinskom školom", navodi Živojin Rakočević, novinar.
Njegovim slikama divili su se ne samo u izložbenim prostorima Balkana. Izložba je otvorena do 24. marta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.