Mapiranje dekonstrukcije u Muzeju primenjene umetnosti

Izvor: RTS, 19.Jun.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mapiranje dekonstrukcije" u Muzeju primenjene umetnosti

Izložba Nine Todorović "Mapiranje dekonstrukcije" u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, nastavak je njenih umetničkih istraživanja započetih projektom "Arhitektura sećanja". U svom radu beleži arhitektonske promene na licu grada.
"Arhitekturu sećanja" Nina Todorović započinje pre 15 godina. Snima mene strukture grada, najviše kraja u kome živi - Vračara. Polazište njenih umetničkih radova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su stvari u nestajanju. Na aktuelnoj izložbi u Muzeju primenjene umetnosti proširuje umetničku priču - digitalnom fotografijom beleži tragove srušenih kuća širom Srbije.

Nina Todorović kaže da kao slikar pre svega beleži likovne elemente koje vidi.
"Tako je počelo sve. Posle toga počela sam i taj socijalni momenat da primećujem, zato mi je to bitno. Grad je živo biće, živa kategorija, grad se menja. Moje pitanje na ovoj izložbi i meni i publici je da li je to dobra promena", kaže Todorovićeva.
Izloženi su digitalni printovi, radovi kombinovane tehnike - kolaži, prostorna instalacija fotografija otisaka srušenih kuća...
Kustos izložbe Slobodan Jovanović ukazuje da ono što je zanimljivo jeste likovnost na ostacima starih zgrada koju "mi možda i ne primećujempo kada se šetamo".
"Mi vidimo nove strukture ali i te nove strukture će biti oronule sve dok ih ne zamene neke mlađe, lepše i bolje", kaže Jovanović.
U projektu "Mapiranje dekonstrukcije" Nina Todorović predstavlja fragmente, delove celine koji nestaju iz prostora.
Istovremeno, aktivno uključuje izlagački prostor tako da izložena dela, poput velike umetničke slagalice, grade celinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.