Mali prijatelji Jana Fabra u Narodnom muzeju

Izvor: RTS, 22.Feb.2020, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali prijatelji Jana Fabra u Narodnom muzeju

Jedan od najsvestranijih svetskih umetnika, vizuelni i pozorišni autor Jan Fabr ponovo je u Beogradu. Povod su izložba "Praznik malih prijatelja" u Narodnom muzeju, izvođenje monodrame u Narodnom pozorištu i objavljivanje knjige "Noćni dnevnici".
Sve što radi, Jan Fabr radi koncentrisano i sa mnogo strasti. Tokom tri decenije gradi prepoznatljiv profil autora koji širom sveta režijom, koreografijom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i likovnim radovima intrigira publiku.

Pred posetioce Narodnog muzeja stigao je svet insekata. Prvi prijatelji Jana Fabra u detinjstvu bili su pauci, združili su se u podrumu u koji je odlazio po kazni. Tu je napravio i svoju prvu umetničku laboratoriju.
"Životinje su najbolji lekari i filozofi na svetu i danas možete od njih mnogo da naučite. Ne zaboravite išli smo na Mars a živimo sa bićima koja su milionima godina starija od nas, koja su kompjuteri, memorija naše vrste. Juče kada sam video izložbu osetio sam da sam još inspirisan i ushićen svetom buba", priča Jan Fabr.
Decenijama kroz serijale crteža i skulpture "fantastičnih insekata" analizira i komentariše naše aktivnosti i emocije. Fabr nas mami u svoj svet u kojem vodi bitku za konačnu lepotu.
"Misija umetnika je da odbrani ranjivost, krhkost lepote, samim tim on brani ranjivost i nežnost ljudske vrste", navodi autor.
U umetničkom opusu Jan Fabr slavi i maštu i instinkt. Istražuje večne teme kao što su život i smrt.
Praznik malih prijatelja ključ je za razumevanje vizuelnog stvaralaštva Jana Fabra, ali i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljuštenje od svakog šablona

Izvor: Danas, 22.Feb.2020

Svestrani belgijski umetnik Jan Fabr ponovo je u Beogradu a ovoga puta predstaviće se izložbom "Praznik malih prijatelja" u Narodnom muzeju, monodramom "Noćni pisac" u Narodnom pozorištu i promocijom knjige "Noćni dnevnik 1992-1998".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.