Majkl Lig: Bendovi su kao deca, zahtevni i treba im ljubav

Izvor: B92, 18.Jul.2018, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkl Lig: "Bendovi su kao deca, zahtevni i treba im ljubav"

Osnivač trenutno najpopularnijeg njujorškog džez benda Snarky Puppy, Majkl Lig, nastupiće krajem meseca u Beogradu, pa će ljubitelji džeza moći da uživaju u njegovoj muzici.

Majkl, u razgovoru, otkriva da su bendovi poput dece koja zahtevaju svu pažnju, vreme i energiju.

Na pitanje koju bi metaforu upotrebio da opiše proces stvaranja benda, upotrebio je termin - roditeljstvo. Ipak, podvlači, iako je proces nastajanja benda zahtevan, nije ni malo naporan. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Kao da podižeš dete. Definitivno roditeljstvo. Dete zahteva skoro sve tvoje vreme i energiju, potrebna mu je ljubav i pažnja, i na kraju dana te mnogo košta. Ali ga ti obožavaš”.

Lig dodaje i da je na stvaranje ovog benda posebno imala uticaj muzika sa bluz korenima.

“Muzika sa Malija (Bassekou Kouyate, Oumou Sangare), iz Maroka (Maalem Hamid El Kasri, Maalem Mahmoud Gania), i razni drugi moderni bendovi kao što je Led Zeppelin, su na mnogo načina oblikovali našu muziku", dodaje ovaj muzičar.

Nakon 10 godina postojanja bend Snarky Puppy je prepoznat i poštovan od strane publike, na pitanje da li smatra da je njihov uspeh u izdavačkoj kući "GroundUp" pomogao i drugim sličnim bendovima da započnu svoj put do uspeha, Majkl navodi:

"GroundUp je nastao iz ideje da se sve veća publika Snarkija može preusmeriti i na druge manje poznate izvođače. To se pokazalo kao slučaj, i od tada je izdavaštvo nastavilo svoj samostalan razvoj. U poslednjih sedam godina smo izbacili neka veoma posebna izdanja, i deluje da ćemo u narednom periodu blago usporiti tempo dok industrija malo ne odahne i savlada šta smo plasirali".

Majkl Lig sa svojim bendom 26. jula će zatvoriti drugu po redu seriju koncerata Musicology Barcaffè Sessions, koncertom u klubu Bitefartcaffe Summer Stage, na Kalemegdanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.