Loš brak je tako opšte mesto u našem društvu

Izvor: B92, 22.Jan.2019, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Loš brak je tako opšte mesto u našem društvu"

Došlo je vreme da se promeni obrazac ponašanja u kome žena na Balkanu trpi nasilje u braku, poručuje hrvatska glumica Iva Mihalić, koja u prvoj regionalnoj HBO-ovoj seriji "Uspeh" tumači lik Vinke, žene koja je u bračnoj zajednici izložena psihološkom nasilju.

Poznata hrvatska filmska, pozorišna i televizijska glumica u razgovoru za Tanjug u Zagrebu, nakon pretpremijere serije "Uspeh", drame o potpunim neznancima koje povezuje nesrećan splet okolnosti i koje je društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gurnulo preko ivice, Vinku opisuje kao snažnu ženu u lošem braku, koja ipak na to pristaje.

"Loš brak je tako opšte mesto u našem društvu. Ali za tango je potrebno dvoje. Uvek postoji nekakav oblik pristajanja na takav brak, čiji koreni sežu jako duboko. O tome bi se moglo govoriti i sa psihološkog i sa sociološkog aspekta", kaže Mihalićeva.

Zašto Vinka to trpi?

"Sigurno postoji neki oblik inercije i straha. Došlo je vreme da se taj kod i obrazac ponašanja u našim društvima menja, ali tu ima puno posla i osvetljavanja. Rekla bih da su to za..bani procesi", kaže Iva.

Ispričala je da je lik Vinke kreirala intuitivno i uz pomoć imaginacije jer, kaže, nije bila ni u sličnoj situaciji u životu. Na sreću.

"Imala sam takoreći arhitektonski pristup, bitno mi je bilo da proniknem u uzroke, motive, a onda i sam način delovanja. Od scene do scene, od situacije do situacije, i tako sam pokušavala da obuhvatim i na neki način složim ceo njen lik", kaže glumica.

Smatra da nije svako nasilje fizičko, jer su nekada žešći oblici psihičke, odnosno emotivne prirode, a te traume i ožiljci su poprilično duboki.

"O nasilju nad ženama na Balkanu bi se moglo mnogo govoriti, teško je to svesti u par rečenica. Tu ima toliko rukavaca, toliko detalja da mislim da nam deset minuta intervjua ne bi bilo dovoljno", navodi ona.

Upitana o radu sa rediteljem Danisom Tanovićem na seriji koja je imala premijeru 6. januara kaže da je Tanović vrlo precizan i divan reditelj koji tačno zna šta želi dobiti.

"To nekako olakšava posao i nama i njemu. On uvek dolazi spreman", kaže glumica.

Atmosferu na snimanju serije, u kojoj igraju i Uliks Fehmiju, Tara Taler, Toni Gojanović i Marija Škaričić, opisuje kao veoma prijatnu.

Ne želi da otkriva zašto je zagarantovan uspeh i šta je poruka serije i poručuje gledaocima da pogledaju svih šest epizoda.

Hrvatska glumica, poznata po ulogama i u serijama Hrvatske radio-televizije i RTL, kaže da se rad u produkciji HBO dosta razlikuje, te ističe da je, naravno, lakše raditi u boljim uslovima.

"Kada govorimo o te tri serije u tri različite produkcije, govorimo i o tri različita žanra. Svaki ima svoje zakonitosti koje čovek sledi", rekla je Mihalićeva.

Upitana da li više voli daske pozorišta ili kameru, Iva kaže da to u većini slučajeva zavisi od uloge.

"Mahom zavisi od toga koji mi je zadatak, koji je izazov, koja vrsta avanture. Zavisi i od perioda, kako kad", kaže i dodaje da je zahvalna što je imala priliku da igra i u pozorištu i na filmovima i u serijama jer, dodaje, mnoge njene kolege nemaju tu privilegiju.

Mihalićeva kaže i da prati rad kolega iz Srbije i da joj je žao što nije uspela da dođe u Beograd na premijeru predstave Biljane Srbljanović "Vrat od stakla".

Dodaje da su njene kolege iz Hrvatske prilično zadovoljne predstavama koje gledaju u Srbiji.

"Ja, nažalost, nisam imala puno prilika da gledam predstave u Beogradu, ali čim se pojavi prilika, to ću učiniti", rekla je Mihalićeva i dodala da ju je oduševio film "Teret" Ognjena Glavonića. Mihalićeva ističe i da ima nade za saradnju glumaca u regionu.

Kao primer navela je i predstavu Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba "Kralj Lir", u kojoj igra pored Mikija Manojlovića, a koja je gostovala u oktobru na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

"Volela bih da mogu dolaziti češće, jako volim Beograd i imam puno prijatelja tamo, ali do februara sam u novim podelama u kazalištu, u predstavama 'Svaki tvoj rođendan' i 'Glumica', tako da će sitni luksuzi, putovanja i zabave pričekati kraj drugog meseca", kroz osmeh zaključuje Iva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.