Kultura postala tema o kojoj se mnogo više razgovara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kultura postala tema o kojoj se mnogo više razgovara"

"Publici je očigledno nedostajao Cinema City. Nova lokacija i novi format odlično funkcionišu" to su utisci direktora udruženja Cinema City, Miloša Ignjatovića, nakon nedavno održanog festivala "Cinema Now" u kulturnoj stanici Svilara.

Nekadašnja fabrika svile, koja je obnovljena i pretvorena u kulturnu stanicu Svilara, tokom dva dana ponudila je Novosađanima kvalitetna filmska ostvarenja i dobar muzički program u okviru novog formata filmskog festivala - "Cinema Now".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Kulturna stanica Svilara je fenomenalan prostor. Dopao mi se na prvi pogled. Odličan primer revitalizacije industrijskog nasleđa. Mi smo dve godine organizovali festival u Kineskoj četvrti i kada razmišljam o Kineskoj u budućnosti ja vidim Svilaru samo mnogo veću. Dopala mi se ideja da pravimo veliki događaj na Podbari gde se, koliko je meni poznato nikada nije desio neki veći kulturni događaj", priča Ignjatović o odabiru prostora i dodaje da su infrastrukturni projekti preduslov za svaki ozbiljniji rad na polju kulture.

"Najviše mi se dopada ideja o kulturnim stanicama i decentralizaciji kulture. Mislim da je potrebno još više uključiti sve aktere na lokalnoj kulturnoj sceni i na taj način podići kvalitet programa koji će biti ponuđeni publici", komentariše Ignjatović. Novo izdanje filmskog festivala je rezultat povezivanja vaninstitucionalne scene i jedne od najstarijih ustanova kulture - Srpskog narodnog pozorišta, u čijem prostoru su takođe bile projekcije filmova, a spona je upravo projekat "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture". Ponovno pokretanje filmskog festivala, ali u drugačijem formatu logičan je sled događaja u duhu pripreme Novog Sada za 2021. godinu.

"Ja verujem da su Cinema City i "Novi Sad 2021" prirodni partneri. Logičan korak bi bio "Cinema Now" u 2020. godini, ali verujem da ima još mnogo prostora za proširenje saradnje. S jedne strane Cinema City ima dobar i iskusan tim koji može da iznese velike projekte i to može biti značajno za Evropsku prestonicu kulture u narednom periodu. Sa druge strane Evropska prestonica kulture može da otvori razne opcije finansiranja za Cinema City u budućnosti i učini naše projekte mnogo vidljivijim u evropskom kontekstu u narednim godinama", kaže Ignjatović. Pripreme Novog Sada za godinu titule ocenjuje kao pozitivne i ambiciozne, jer je kultura postala tema o kojoj se mnogo više razgovara. Jednim delom održivost "Cinema Now" vidi upravo u saradnji u okviru projekta "Novi Sad 2021".

"Nakon deset godina postojanja, nekada drugi najveći festival u Novom Sadu, isključivo zbog nezainteresovanosti države je ugašen. Mislim da to nije smelo da se desi. Raduje me da smo otpočeli razgovore sa Fondacijom o mogućnosti ponovnog pokretanja festivala. Grad poput Novog Sada zaslužuje ozbiljan filmski festival", rekao je Ignjatović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.