Izvor: RTS, 02.Feb.2021, 19:30

Kraljica Draga: između slave i anateme

Milanovčani s ponosom govore da u istorijskoj baštini imaju kraljicu rođenu 1866. godine u Lunjevici. Izložbom posvećenoj supruzi kralja Aleksandra Obrenovića ukazuju na značajne detalje, uspone i padove u srpskom narodu ne baš omiljene žene, od njenog rođenja do majskog prevrata.
„Veliki broj ličnih predmeta koji su njoj pripadali, tu je jedna knjiga Lamur, koje je ona čitala i nalazila se iznad njenog kreveta za spavanje. Tu je naravno i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ključ od prostorije gde su se kraljevski par sakrio u toj kobnoj noći. Tu je i deo zavese u koju su oni bili zamotani nakon atentata 1903. godine“, kaže Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko takovskog kraja.

Pad dinastije Obrenović izazvao je svetsku pažnju.
„Već dva dana nakon tih događaja snimljen jedan trominutni film koji je objavljen u Parizu i svugde se prikazivao u Evropi, sem naravno u Srbiji, u tom trenutku. Kasnije je napravljen rimejk tog filma 1909. godine i bilo je određenih holivudskih scenskih ostvarenja“, navodi Marušić.
Ipak, o Dragi, srpskoj kraljici iz okoline Gornjeg Milanovca nije se mnogo znalo. Na izložbenim panoima i u vitrinama predmeti koji je predstavljaju u drugmo svetlu i ukazuju koliko je bila obrazovana, da je govorila više jezika i kako je uz kraljicu Nataliju stigla do srpskog dvora.
Milanovčani su se kraljici Dragi pre 11 godina odužili ovim spomenikom u centru grada, nedaleko od mesta gde se nalazila njena kuća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.