Kraj Kaleidoskopa kulture: Književno jutro na pijaci i otkrivanje skulpture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2019, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj "Kaleidoskopa kulture": Književno jutro na pijaci i otkrivanje skulpture

Književno jutro na Najlon pijaci, poslednji ključni događaj u okviru ovogodišnjeg "Kaleidoskopa kulture", biće organizovan 28. septembra u 8 ujutru, a sutradan, 29. septembra, završnica "Kaleidoskopa" biće u kulturnoj stanici Svilara postavljanjem skulpture "Kju" koja je nastala u okviru saradnje tri Evropske prestonice kulture, najavio je danas organizator.

Književno jutro, događaj koji ističe glavnu karakteristiku "Kaleidoskopa", spajanje nesvakidašnjih prostora sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << programima, na taj način čineći kulturu dostupnom svima, zatvoriće ovogodišnji Međunarodni festival proznog stvaralaštva, Prosefest.

Novosađani će kod glavnog ulaza na Najlon pijacu, iz Temerinske ulice, imati prilike da slušaju prozu, odlomke iz romana i druže se sa književnicima Milutinom Ž. Pavlovim i Vuletom Žurićem.

Završnica ovogodišnjeg "Kaleidoskopa kulture" biće postavljanje skulpture "Kju" 29. septembra, u 19 časova na platou kulturne stanice Svilara.

Skulptura je isklesana od čuvenog aranđelovačkog mermera, u saradnji sa Smotrom umetnosti "Mermer i zvuci", a na njoj su radila četiri umetnika, predstavnika tri Evropske prestonice kulture.

Događaj počinje u 18.30 sati kada će posetioci imati prilike da uživaju u muzičkom programu, a pre samog otkrivanja skulpture, biće emitovan kratak film o procesu rada na skulpturi. U kulturnoj stanici Svilara, nakon otkrivanja skulpture, publika će moći da pogleda video izložbu u organizaciji Smotre umetnosti "Mermer i zvuci" uz stručno vođenje, kao i da razgovaraju sa umetnicima koji su radili na skulpturi.

Projekat "Kju" je nastao kao autorska i umetnička ideja Danila Vuksanovića i Luke Kulića, koja je razvijana u saradnji sa Udruženjem građana Podbare "Almašani", sa ciljem da se podstakne praksa aktivnog prisustva savremene skulpture u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.