Kolson Vajthed: Ja sam najproduktivnija lenja osoba

Izvor: RTS, 15.Maj.2020, 06:19

Kolson Vajthed: Ja sam najproduktivnija lenja osoba

Drugi put za četiri godine prestižnu Pulicerovu nagradu za književnost dobio je američki pisac Kolson Vajthed. Tako je postao četvrti dvostruki dobitnik tog priznanja za književnost i jedan od najnagrađivanijih autora današnjice.
Za potpis su američki čitaoci čekali u dugim redovima. Vredelo je! Baš taj roman, doneo je Vajthedu drugu Pulicerovu nagradu. Kao i svaki od prethodnih šest, "Momci iz Nikla" počiva na stvarnim događajima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Zasniva se na priči o jednoj školi za dečake. A, ustvari u toj školi za crne dečake deca nisu bila prevaspitavana nego su sistemski mučena", kaže Mina Kebin, urednica Izdanja.
Delo je provokativan i snažan prikaz rasizma i neravnopravnosti. U prevodu na srpski jezik već je u štampi. Prethodni roman, koji je autoru doneo prvog Pulicera, kod nas je objavljen pre tri godine. Novo priznanje donosi novu popularnost.
Ova knjiga je baš dobar početak književnog prijateljstva sa Vajthedom jer sadrži gotovo sve što je karakterično za njegovo delo: teme - klasni i rasni sukobi, elemente fantastike i sjajne metafore.

Metafora i realan osnov pokret "Podzemna železnica" koji je organizovao bekstvo robova sa plantaža.
"On je motivisan stvarnim biografijama nekih od robova, koji su uspeli da pobegnu, znači preživeli su bekstvo, ispričao priču uopšte o istoriji Amerike 19. veka sa brojnim metaforama i analogijama koje se odnose i na naše sadašnje vreme", napominje Kebinova.
Kritičari, žiriji prestižnih nagrada, publika, kažu da je genijalan, značajan, originalan stvaralac. A on o sebi? Jednako originalno.
"Pozajmio bih za to ocenu moje prijateljice, a to je 'da sam ja najproduktivnija lenja osoba koju ona poznaje'", rekao je Vajthed.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.