Koji autori su našli svoje mesto u Deset vekova srpske književnosti

Izvor: RTS, 21.Maj.2020, 20:07

Koji autori su našli svoje mesto u "Deset vekova srpske književnosti"

Izdavački centar Matice srpske objavio je jedanaesto kolo antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti". Najveći poduhvat te vrste u srpskoj izdavačkoj delatnosti, sadrži 10 naslova u 11 knjiga.
Među delima je prvi srpski moderni roman "Bespuća" Veljka Milićevića, takođe naši prvi romani o gradskom životu. O Beogradu i o Užicu pisao je Milutin Uskoković. Tu je i Vinaverova studija o Lazi Kostiću. 

"U jedanaestom kolu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u jedanaestoj godini s 11 knjiga smo odabrali drame, pripovetke, romane, Antologiju građanske poezije i knjige dvojice naših savremenika, tako da obeležavamo 80 godina života Matije Bećkovića i 90 godina života Dragoslava Mihailovića", ističe urednik edicije akademik Miro Vuksanović.
Dragoslav Mihailović kaže da je još u osnovnoj školi doneo odluku da će biti pisac.
"Bogami, prvu knjigu nisam objavio do skoro 30. godine, a evo sad sam dočekao da uđem u ovako značajnu ediciju", navodi Mihailović.
Buru u Hrvatskoj izazvalo je što se Marin Držić našao u antologiji srpske književnosti.
"Smatramo da književnost Starog Dubrovnika, književnost Dubrovačke republike, koja je samosvojna, ali koja je i nastala na štokavskom narečju, koje je najbliže istočnohercegovačkom dijalektu koji je Vuk uzeo kao osnovu našeg savremenog književnog jezika, pripada našoj književnosti, a pripada istovremeno i književnosti hrvatskog književnog korpusa", pojašnjava Vuksanović.
Ovo je, kako kaže Vuksanović, i vekovna hronika, pokazuje kako se međusobno dopunjuju i uvećavaju civilizacijski slojevi.
Antologija je prikaz razvoja srpske književnosti, od usmene i žitijske do savremene, od 12. veka do danas, a pošto je reč o otvorenom projektu, i pisci koji danas kvalitetom osvajaju književnu scenu moći da se nađu u njoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.