Knjiga koja decu uči empatiji i ljubavi prema prirodi

Izvor: RTS, 04.Nov.2019, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga koja decu uči empatiji i ljubavi prema prirodi

Interaktivna knjiga "Tajne zelenog solitera", autorke Sanje Matijašević namenjene je deci uzrasta od četiri do osam godina. Kroz doživljaje glavnih junaka, šumara Časlava i veverice Cice, deca će naučiti da vole prirodu, ali i kako dobrobit drugih treba da nam bude ispred ličnog i trenutnog zadovoljstva, kaže autorka.
Knjiga "Tajne zelenog solitera" je poučna priča o dobroćudnom šumaru koji je, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pred sam početak zime, pronašao izgubljeno mladunče veverice.

Pružajući joj zaštitu, šumar vevericu odvodi u svoj dom. Paralelno sa njenim odrastanjem, kroz uzbudljive avanture, upoznaje je sa zakonima prirode, kako bi je, s proleća, vratio u prirodno stanište – šumu.
Kroz doživljaje glavnih junaka, šumara Časlava i veverice Cice, zadatke i igru, deca će saznati puno o prirodnim procesima i otkriti tajnu zelenog solitera.
Uporedo sa tim, kroz knjigu se gradi emotivan i topao odnos između čoveka i veverice, pa će najmlađi, uz "Tajne zelenog solitera", razvijati i empatiju prema ljudima i životinjama.
Autorka Sanja Matijašević ističe da "Tajne zelenog solitera", pre svega, donose priču o prijateljstvu i ljubavi, o tome kako se treba naći nekome u nevolji, i kako dobrobit drugih treba da nam bude ispred ličnog i trenutnog zadovoljstva.
"Ova knjiga je moj pokušaj da kod dece probudim empatiju i ljubav prema ljudima, životinjama i prirodi. Tajne zelenog solitera su oni procesi i pojave u prirodi o kojima ponekad i ne razmišljamo, pa i njih i prirodu uzimamo zdravo za gotovo. Deci je nekad igra gađanje i obaranje ptičjeg gnezda, a ne znaju koliko je truda tu uloženo i kakvu su štetu naneli", objašnjava Matijaševićeva.
Svi spratovi zelenog solitera su živopisni i zanimljivi, ali krošnje su, kako kaže autorka, najmagičnije i najtajnovitije. Veverica Cica treba da se useli na jedan takav sprat, a čitaoci će otkriti šta je sve tamo čeka.
"Glavni junaci ove knjige, šumar Časlav i veverica Cica, naučiće decu da vole prirodu, i nadam se, bar malo doprineti da izrastu u ljude koji brinu o životnoj sredini", poručuje Sanja Matijašević.
Knjigu "Tajne zelenog solitera" ilustrovala je Maša Pavlović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.